Norske bær i sesong

Norske bær er naturlig superfood

Bær er en skikkelig antioksidantbombe, og de norske bærene er helt i særklasse.

Nyplukkede blåbær eller jordbær er faktisk å anse som naturlig superfood. De er proppfulle av antioksidanter som beskytter cellene i kroppen din mot reaktive stoffer, og de sørger dermed for å holde deg sunn og frisk. 

Et variert inntak minsker risikoen for både kreft og hjerte- og karsykdom. Selv om de ikke kan love evig ungdom, er nok dette er kanskje det nærmeste vi kommer en ungdomskilde.

Jo mer farge bærene har, desto mer antioksidanter inneholder de

Blå blåbær-bomber

Mange av antioksidantene gir sterk farge til matplantene, og hovedregelen er at jo mer farge bærene har, jo mer antioksidanter inneholder de.

Norske vill-blåbær, som er blå-lilla tvers igjennom, inneholder faktisk mer enn dobbelt så mye antioksidanter som de importerte hageblåbærene som er grønn-hvite inni. Likevel skal det sies at også hageblåbærene er en ypperlig kilde til antioksidanter.

Varm brie med blåbærkompott - nam!
Varm brie med blåbærkompott - nam!

Kortreist mat

Nyt derfor norske bær gjennom hele sesongen. Kos deg med de norske jordbærene når de kommer i butikken, og gled deg over at når jordbærsesongen er over, bugner det av blåbær, bringebær, multer og krekling i norsk natur.

Dette er kortreist mat på sitt aller beste, og plukker du bærene selv i skogen er de dessuten hundre prosent økologiske og helt gratis.

Putt i fryseboksen

Glem heller ikke å plukke litt ekstra som du kan fryse ned til vinteren.

Hvis du sørger for å fryse bærene kort tid etter plukking, bevares nemlig antioksidantene meget godt, og bærene er omtrent like næringsrike og sunne når du tar dem opp igjen fra fryseboksen.

Dette gjelder selvfølgelig også bærene du får kjøpt frosne i frysedisken, så det er god grunn til å fråtse i søte bær gjennom hele året.