Vet du forskjellen på klementiner og mandariner?

Er det mandariner eller klementiner du får i norske butikker? Og hva spiser vi egentlig mest av til jul? Svarene får du her.


De siste årene har det skjedd en rivende utvikling av nye sorter sitrus, og mandarinene har virkelig gjort comeback på det norske markedet. De nye mandarinvariantene har fått de gode egenskapene vi kjenner fra klementinene: søte, saftige og lette å skrelle. De gir lengre sesonger både nord og sør på kloden, og vi har nå tilgang på frisk og god sitrus gjennom hele året.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt og 50 % bonus på bleier, bind og tamponger!

Juleklementinen

Norge importerer rundt 30 000 tonn klementiner og mandariner årlig, og nesten halvparten spises før jul. Den klassiske juleklementinen heter Clemenules, og er best fra november til januar. Nye sorter som Orri, Nadorcott, Leanri og Royal Honey Murcott har de siste årene gjort at vi kan få "juleklementin-smaken» også resten av året.

Dette er forskjellen

I dag er både klementin og mandarinsortene søte, friske og saftige - og de er lette å skrelle. Klementiner er vanligvis litt søtere og mildere, mens mandariner er mer oransje i fargen og har en mer aromatisk smak. De er stort sett steinfrie. At klementiner av og til kan inneholde en stein, skyldes krysspollinering fra andre sitrustrær.

Hvilken spiser vi mest?

Klementinene er i sesong fra november til midten av januar – og dukker opp igjen en kort periode om sommeren. Resten av året er det de nye mandarinsortene som dominerer. Vi spiser omtrent like mye av begge i løpet av året, og kvaliteten er veldig god uansett sesong.

Derfor bør du se etter Cevita-merket

Du har helt sikkert sett det blå Cevita-merket i butikken. Men hva betyr det egentlig?

  • Cevita er et kvalitetsmerke for frukt og grønt, der kun de beste produktene får merkevarenavnet.
  • Smak er viktigst, men alle varer vurderes også for konsistens, friskhet, utseende og ofte størrelse, spesielt sitrus og bær.
  • Av og til får fruktene et lite grønnskjær – et naturlig resultat av varme dager og modningstidspunkt. Når smaken fortsatt er like god, får frukten Cevita-merket.
  • Grønnfargen har ingenting å si for smaken, for all sitrus høstes moden på trærne.
  • Klimaendringer og mindre bruk av plantevernmidler gjør at vi oftere ser små skallfeil. Insekter og vind kan gi flekker eller striper, men Cevita-merket frukt har kun kosmetiske merker – smaken er like god.
  • Produktene skal ha god holdbarhet, og strenge krav sikrer at du alltid får høy kvalitet og verdi for pengene.
  • Vil du vite mer? Les mer om Cevita her.