Lag hele middagen på grillen

Enten det står fugl, fisk, kjøtt eller grønnsaker på menyen, kan middagen tilberedes på grillen. Og desserten kan selvfølgelig grilles den også.

Sol og varme er endelig tilbake, og det betyr at det endelig er tid for grilling igjen. Det finnes knapt en rett du ikke kan tilberede på en gass- eller kullgrill ute på balkongen, terrassen eller i hagen, så det er egentlig ingen grunn til å ta matlagingen med innendørs igjen før høsten er her for alvor. Her er noen gode tips for å lykkes med grillmaten, uansett hva du har planer om å servere.

Bli KIWI PLUSS-kunde!

Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Fisk på grillen

Fisk er ypperlig grillmat, og i likhet med kjøtt kan du grille den både hel og i biter. Griller du fisk uten skinn, er det ekstra viktig å rengjøre grillen før du starter. På den måten reduserer du risikoen for at fisken setter seg fast. Smør inn risten med olje når den er varm og pensle fiskestykkene med olje på hver side. Fiskestykker grilles på direkte varme i to til tre minutter før du snur dem. La stykkene ligge litt lenger hvis de ikke løsner. Grill fiskestykkene ferdig på indirekte varme når de har fått et par minutter på hver side på direkte varme.

Griller du fisk med skinn, legger du den med skinnsiden ned.

Fisk i pakke

Et godt alternativ er å pakke fisken inn i folie, gjerne sammen med grønnsakene. På den måten benytter du deg av varmen på grillen, men bevarer fuktigheten inni pakken. Resultatet blir en fiskemiddag som oppleves som mer kokt enn grillet.

Dersom det er laks som står på menyen, anbefales det å brette et dobbelt lag med aluminiumsfolie, pensle det med olje og legge fisken på den matte siden. Salt fisken og legg folien på den varme siden av grillen. Sørg for at fisken er temperert før start. Flipp fisken 45 grader etter 30 sekunder og gjenta til du har grillet helt rundt. Ta den så av, og la den hvile et minutt.

Fugl på grillen

Kylling er også supert å tilberede på grillen. Fileter og mindre stykker griller du på direkte varme til kjøttet har en gyllen stekeskorpe. Stek dem så ferdig over indirekte varme. Kjernetemperaturen på et kyllingbryst bør være 65-70 grader ved servering.

Husk at kjøttet skal hvile før du serverer det. Vær for øvrig oppmerksom på at det er lettere å grille lår enn bryst, da dette inneholder mer fett. Det betyr at resultatet blir saftigere.

Hel fugl i form

Skal du grille hel kylling, er steketermometer et nyttig hjelpemiddel. Mariner kyllingen, tørk av overflødig marinade og stapp den gjerne med noen halve, raskt grillede sitroner, samt smør og urter.

Plasser kyllingen i en ildfast form og stek den på indirekte varme til kjernetemperaturen når 65 grader. Flytt deretter kyllingen over på direkte varme uten form, og stek videre til skinnet er sprøtt.

Sunnere hverdagsburgere

Det er lett å tenke at burgere ikke egner seg som hverdagsmat, men med disse enkle oppskriftene kan du nyte hverdagsburgere med god samvittighet – uten å gå på kompromiss med smak!

Svin på grillen

Det finnes mye god grillmat fra svin å velge mellom. Hva med en saftig indre- eller ytrefilet? Når du skal tilberede fileten, bruner du først kjøttet raskt på begge sider på direkte varme. Stek det deretter ferdig på indirekte varme i omtrent 20-25 minutter. Marinaden kan du gjerne pensle rett på mens du griller.

Kjernetemperaturen på svin bør være 65-70 grader ved servering, og husk at hvile er viktig.

Mindre kjøttstykker, som skiver og koteletter, grilles tre til fem minutter på hver side over direkte varme. Det går raskere å steke den andre siden enn den første.

Storfe på grillen

Både store og små stykker av storfe blir supergod grillmat. Hele kjøttstykker bruner du raskt på begge sider på direkte varme, før du steker dem ferdig på indirekte varme. Det tar som regel 30-45 minutter. Bruk gjerne et steketermometer når du steker store kjøttstykker. Du ønsker 55-60 grader for rødt kjøtt, 65 grader for rosa og 70 grader for godt stekt kjøtt.

Mindre stykker, som biffer, grilles på direkte varme i to til tre minutter på hver side. Ikke snu før kjøttet slipper risten. Burgere stekes også på direkte varme.

Grønnsaker på grillen

Grønnsaker kan også grilles – enten hele eller i biter. Pensle grønnsakene med litt olje og strø på salt og pepper. Snitt skallet på hele grønnsaker, slik at væsken kommer ut, og grill over direkte varme et par minutter på hver side.

Biter av grønnsaker kan du legge i folie og helle litt olje over. Tilsett salt, pepper og krydder, lukk pakken og stek den i 10-40 minutter, avhengig av grønnsakene.

slik griller du grønnsakene

Maiskolbe
Grilles til de er gylne. Server med smør og flaksalt.

Tomater
Pakk i folie med olivenolje, salt og pepper. Bak på indirekte varme til skinnet sprekker. Det tar 5-6 minutter på varm grill.

Rotgrønnsaker
Del dem gjerne opp eller kok dem halvferdige først. Da sparer du litt tid. Det tar nemlig litt tid å grille ferdig rotgrønnsaker.

Asparges
Grill ett til to minutter på høy temperatur. Kutt gjerne av to til tre cm helt nederst. Denne delen kan være litt trevlete.

Paprika
Grill på høy temperatur til skinnet er ganske sort. Legg paprikaen i enn boks noen minutter og fjern så skinnet.

Squash og aubergine
Snitt i skinnet og grill på høy varme mens du roterer grønnsakene rundt. Legg dem på den lune siden av grillen for at varmen skal spre seg i dem. Pensle med urteolje eller annen tilsmakt olje du ønsker å bruke.

Sitroner
Del sitronen i to og grill med snittsiden ned. Da får du ekstra god smak og mye mer saft ut av den. Bruk ferskpresset sitron over andre grønnsaker for å fremheve smaken.

Frukt på grillen

Når det er tid for dessert, er det supert å grille frukt. Ananas, banan, vannmelon, plommer, epler, fersken og mango er for eksempel ypperlig å tilberede på grillen. Grill frukten på direkte varme et par minutter på hver side, til de er lune og har tydelige grillmerker. Server med iskrem, kesam, pisket krem eller crème fraîche.

Du kan også bruke grillet frukt som en salat sammen med grønnsakene.

Husk å vaske grillen

Den høye varmen gjør at grillen sjelden er uhygienisk selv om den ser skitten ut. Men selv om sot og innbrent fett kanskje ikke er farlig, kan det være uappetittlig å ta i bruk en skitten grill. Trenger grillen en vask? Med de rette produktene blir grillen din så god som ny.

Direkte- eller indirekte grilling – hva er forskjellen?

DIREKTE GRILLING er å grille direkte over varmekilden, for eksempel over glørne eller gassblusset. Tenk på det som en glovarm stekepanne der ingrediensene stekes forholdsvis raskt.

Best for tynne kjøttstykker, fiskestykker, skalldyr, grønnsaker, pølser og hamburgere som trenger mindre enn 20 minutters steketid.

INDIREKTE GRILLING er å grille litt vekk fra varmekilden, alltid under lokk. Tenk på denne metoden mer som langtidssteking i ovn. På en gassgrill får du indirekte varme ved å legge maten til siden for gassblusset eller ved å skru ned varmen.

På en kullgrill kan du legge alt kullet til én side for så å ha den andre siden som den indirekte siden. Perfekt til grilling av store kjøttstykker, hel fisk eller

Relatert innhold