For mange er butikkjobb noe de har ved siden av studiene, for andre blir det en livslang karriere. Fordommer mot butikkyrket er stadig aktuelt, og Heidi Ibenholt etterlyser en holdningsendring.
Heidi Ibenholt har en bachelor i psykologi. Etter endte studier tok hun et friår og jobbet fulltid på KIWI. Etter en periode med traineekurs på KIWIskolen og arbeid i butikk, valgte Ibenholt å takke ja til tilbudet om en butikksjefstilling fremfor å gjennomføre planen om å søke på Politihøyskolen. I dag jobber hun som distriktssjef, og avgjørelsen om å velge butikkyrket angrer hun ikke angrer på.
– Jeg fikk mye ansvar og syntes butikkdrift var utrolig spennende. Det var så morsomt å ta del av driften i butikken, og i tillegg var arbeidsmiljøet helt topp, sier hun.
Trygg i sitt valg
I rollen som butikksjef fikk Heidi ansvar, lyst til å gå på jobb, tillit og gleden av å ta del av noe større. Reaksjonene lot likevel ikke vente på seg da hun droppet ut av studiene.
- Det er synd at uttrykket «å jobbe i kassa» er negativt ladet. Folk tenker ikke over at butikkyrket faktisk er et eget fagfelt. Det er beklagelig at vi lever i et samfunn der folk ser ned på de som jobber i butikk. I Danmark verdsettes butikkyrket mye mer, forteller Ibenholt.
I løpet av sin fartstid i KIWI har hun opplevd press fra omgivelsene for å forsvare hvorfor hun jobber i KIWI.
– Mange syntes det var dumt at jeg ikke skulle studere mer og var kanskje litt nedlatende, men jeg har aldri latt meg påvirke av det. Jeg var trygg på meg selv og følte at jeg lyktes med jobben hos KIWI, legger hun til.
På tross av omverdenens brokete fremstilling av butikkyrket, presiserer Heidi at å jobbe i butikk innebærer mer enn mange tror. Kravet til kunnskap blant butikkansatte er høyt.
- Det er krevende å jobbe i butikk. Man må gi utrolig mye av seg selv. Kundene må få en positiv opplevelse, ellers handler de et annet sted neste gang. Det er mellom 5000-7000 varelinjer i en butikk som du må kjenne godt, forteller Ibenholt.
Det skal ikke være slik at du må ha doktorgrad for å gjøre en viktig jobb.
Muligheter i KIWI
I dag jobber Heidi i driftsadministrasjonen, og fokuserer på å gjøre butikksjefene så gode som mulig. Etter å ha ansatt mange som i dag er butikksjefer, så har hun god kontroll på hvilke kvaliteter man bør ha for å jobbe hos KIWI.
– Man bør være utadvendt, blid, positiv og flink med mennesker. Man må også ønske å gi av seg selv og gjøre sitt beste. Evnen til å snu seg kjapt og være rask er en stor fordel, da det kan være ganske hektisk. I tillegg bør man være god til å planlegge, sier hun.
Det er ikke gitt at alle er like gode på skolen, men hos KIWI er det likevel muligheter uavhengig av hvordan karakterkortet fra skolen ser ut.
– Alle som begynner som butikkmedarbeider hos KIWI har muligheten til å bli butikksjef hvis de ønsker det, og veldig mange i administrasjonen hos KIWI kommer også fra butikk. Det er bare å begynne å jobbe seg oppover. Er du ikke så veldig flink på skolen og synes det er vanskelig å konsentrere deg, så kan du lykkes hos KIWI, sier hun.
Ha et åpent sinn
For å lykkes i butikkyrket, mener Heidi Ibenholt at du må være sulten på suksess, hardtarbeidende og glad i mennesker.
- Butikkyrket er ikke en åtte til fire-jobb, men det lar seg kombinere med familie. Så lenge du er interessert i mennesker, har høye ambisjoner og trives i jobben, kan du nå langt og utrette mye. Det skal ikke være slik at du må ha doktorgrad for å gjøre en viktig jobb, mener tobarnsmoren.
Spesielt i dagens arbeidsmarked, mener Ibenholt det er viktig at folk ser forbi sine fordommer for å forstå verdien av butikkfaget.
- Mitt råd til unge er å holde et åpent sinn. Spør deg selv, kan jeg få en jobb innen det jeg utdanner meg som? Det er mange muligheter i dagligvarebransjen, avslutter Ibenholt.