Epleterte med hasselnøtter

Lun epleterte med vaniljeis er den perfekte desserten eller kaffekosen.

Ingredienser

Fyll

  • 2 stk Epler
  • 0,5 stk Sitron
  • 1 dl Hasselnøtter
  • 4 ss Smør
  • 3 ss Honning
  • 0,5 ts Flaksalt

Tertedeig

  • 2,5 dl Hvetemel, pluss ekstra til utbaking
  • 70 g Kaldt smør
  • 0,5 ts Salt
  • 1 ss Sukker
  • 2 ss Kaldt vann
  • 1 stk Egg

Til servering

  • Vaniljeis

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Del eplene i fire båter, fjern kjernehusene og skjær frukten i tynne skiver. Legg dem i en skål, klem over sitronsaften og vend skivene godt inn.
  3. Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne over middels varme til de er gylne. Legg dem i et kjøkkenhåndkle, gni av den brune hinnen og hakk dem grovt. Legg dem til side.
  4. Smelt smøret i pannen, tilsett honning, salt og epler og stek til eplene har myknet litt.
  5. Smuldre mel og smør med fingrene. Rør inn salt og sukker.
  6. Kna deretter inn vann, en og en skje av gangen, til deigen akkurat henger sammen og er smidig.
  7. Kjevle deigen ut til et rektangel, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 min (eller fryseren i 15).
  8. Kjevle den til den er ca. 0.5 cm tykk og skjær den i fire like store rektangler. Prikk dem litt med en gaffel og fordel epleskivene utover i et pent fanemønster, men la en 1 cm bred kant stå igjen rundt hele.
  9. Pisk sammen egget og pensle kantene før du steker tertene i ca. 20 minutter, til eplene er gylne og tertebunnen er sprø.
  10. Server med iskrem, og gjerne en ekstra klype flaksalt.