Dampet skrei med sandefjordsmør og gulrotstuing

En enkel, men smakfull rett med dampet skrei og klassisk tilbehør.

Ingredienser

Dette trenger du

  • 800 g skreifilet
  • 2 l vann
  • 4 ss salt
  • 1 ts eddik 7%
  • poteter til servering

Gulrotstuing

  • 1 ss margarin eller smør
  • 1 ss hvetemel
  • 3 dl lettmelk
  • 6 stk gulrøtter
  • salt og pepper
  • muskat (om man ønsker det)

Sandefjordsmør

  • 1 dl kremfløte
  • 200 g smør
  • 1 kopp kruspersille
  • sitronsaft

Slik gjør du

  1. Skjær skreifileten i serveringsstykker. Kok opp vann i en stor kjele, tilsett salt og eddik. Ta kjelen av varmen og la fisken trekke under lokk i 8–10 minutter.
  2. Skrell gulrøttene og skjær dem i skiver. Kok gulrotskivene i 4–5 minutter, til de er møre. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med lettmelk, litt om gangen, og la det koke opp mellom hver gang.
  3. La sausen småkoke i 5–6 minutter mens du rører jevnlig. Smak til med salt, pepper og muskat. Tilsett de kokte gulrotskivene og rør sammen.
  4. Kok opp kremfløten og la den småkoke under omrøring til den tykner. Ta kjelen av varmen og pisk inn biter med kaldt smør. Pass på at sausen ikke koker, da kan den skille seg. Hvis det skjer, pisk inn litt kaldt vann. Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille.
  5. Anrett skreien på tallerkener. Øs over sandefjordsmør og server med gulrotstuing ved siden av.