Lutefisk med konfiterte cherrytomater og asparges i bacon

Prøv lutefisk med nytt tilbehør.

Ingredienser

Lutefisk

  • 2 kg Lutefisk
  • 1 ss Rapsolje
  • 2 ss Salt

Konfiterte cherrytomater

  • 600 g Cherrytomater
  • 4 fedd Hvitløk
  • 3 stilker Frisk timian
  • 2 stk Laurbærblader
  • 1 liten neve Basilikum
  • 1 ts Flaksalt
  • 5 dl Raps- eller olivenolje

Asparges i bacon

  • 12 stk Asparges
  • 1 pk Bacon

Slik gjør du

  1. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en smurt langpanne. Dryss over saltet, 1 ss pr. kg fisk, og la fisken ligge i saltet i 30–40 min.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader og dekk langpannen med aluminiumsfolie (saltet skal ikke skylles av). Bak fisken på nederste rille i 30–40 min.
  3. Lutefisken avgir så mye væske under bakingen at det ikke er nødvendig å helle på vann.
  4. Forvarm ovnen til 190 grader.
  5. Skjær et lite kryss nederst på hver tomat. Gjør klar en kjele med kokende vann og en bolle med iskaldt vann. Kok tomatene i 20 sekunder og avkjøl dem straks i det kalde vannet. Det letteste er å koke tomatene i en liten sil og deretter bare løfte dem over.
  6. Når de er avkjølt fjerner du skallet med fingrene. Bruk bollen med det kalde vannet til å skylle fingrene innimellom for å få et bedre grep.
  7. Legg tomatene utover i en liten ildfast form, i et enkelt lag og tilsett resten av ingrediensene. Tomatene skal være dekket av olje nesten hele veien opp, så tilsett mer ved behov.
  8. Dekk formen godt med aluminiumsfolie og stek tomatene i 30 minutter. Avkjøl dem og server på toppen av fisken.
  9. Forvarm ovnen til 200 grader.
  10. Bøy en og en asparges forsiktig til de brekker, kast den nederste delen av stilken.
  11. Del baconskivene i to på langs slik at du får 12 biter og snurr dem pent rundt hver sin asparges. Legg dem på et stekebrett og bak dem til baconet har blitt sprøtt og gyllent.