Helstekt kalkun med stuffing
Dette er oppskriften på en skikkelig festmiddag!
Over 60 min
MiddelsSlik gjør du
Helstekt kalkun
- 1Skyll kalkunen raskt i kaldt vann for å starte tiningen. Tørk den og sett den på en rist. Gni kalkunen inn med sukker og salt blandet og sett den i kjøleskapet i minst to døgn, gjerne tre, utildekket. Dette vil gjøre skinnet sprøtt og kjøttet saftig. Fjern innmatsposen fra kalkunen så snart den har tint nok og tørk kalkunen inni.
- 2Romtemperer kalkunen i 3 timer. Legg urtene i en langpanne og legg på kalkunen med brystet opp.
- 3Før hånden forsiktig inn under skinnet ved enden av lårene og bakover til enden av fileten. Klem 2 ss smør innunder skinnet på hver side og forsøk å fordele det ved å glatte det ut fra oversiden.
- 4Smelt resten av smøret med oljen og hell det over kalkunen så den er dekket. Strø over et par klyper flaksalt og nykvernet pepper.
- 5Fyll kalkunen med stuffing eller med en neve friske urter og båter av sitron, eple, rødløk eller andre grønnsaker/frukt som setter god smak på kjøttet. Knyt bena sammen med hyssing og fold vingene under for å unngå at de blir brent.
- 6Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min. per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen. La kalkunen hvile i minst 20 min. før den serveres. Hvis du har stuffing i kalkunen, vil steketiden være 30 min. lenger.
- 7Når kalkunen har hvilt, er den klar for å deles opp. Dette kan du enten gjøre på kjøkkenet
eller ved bordet, hvis ferdighetene tillater det. - 8Tradisjonelt tilbehør til en norsk nyttårs- eller festmiddag med kalkun er gjerne brun saus, kokte poteter og waldorfsalat, men kalkun passer egentlig med det aller meste. Prøv med ovnsbakte grønnsaker, bønner, rosenkål eller andre grønnsaker du liker godt.
- 1
Eple, sviske- og appelsintuffing
- 1Bland alt sammen og stuff det inn i kalkunen før steking.
- 1