-
Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne. Lag små lommer i skinnet og fyll med hvitløk og smør. Knyt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper.
-
Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen. La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres.
-
Smelt brunt sukker med smør og sitronsaft i en kasserolle. Skrell gulrøtter og del de på langs. Legg de i en ildfast form, hell over smørblandingen og fordel den godt. Stek gulrøttene i ovnen under kalkunen de siste 10 minuttene. Øs over kraften underveis. Kalkunen må hvile i 20 min etter at den er ute av ovnen. I mellomtiden lager du saus og fortsetter å steke gulrøtter.
-
Sil av sjyen som ligger i pannen under kalkunen. Blir det mindre enn ca. 5 dl, tilsetter du mer fløte og en ekstra buljongterning. Ha kraften i en kasserolle og kok opp. Rør ut litt hvetemel i kald fløte og ha det i sjyen under
omrøring. Ha i resten av fløten. Smak til med salt og pepper. La sausen småkoke mens kalkunen hviler.
-
Kok rosenkål i saltet vann i ca. 5 min.
-
Del opp kalkunen og server den med nystekte, glaserte gulrøtter, varm rosenkål og fyldig fløtesaus!