Helstekt kalkun i stekepose
Stekeposen sørger for en saftig og smakfull kalkun med minimal innsats. Server den stekte kalkunen med waldorfsalat og brun saus for et klassisk og velsmakende festmåltid.
Over 60 min
MiddelsTips!
Server gjerne med rosenkål kokt i saltet vann i 5 minutter.
Slik gjør du
Kalkun
- 1Sett ovnen på 160 grader. Løsne skinnet på kalkunen fra enden av lårene på hver side av ryggen med en finger. Legg litt smør under skinnet.
- 2Krydre kalkunen med salt, pepper og finhakkede rosmarinblader. Legg kalkunen i en stor stekepose. Klipp et lite hull i det ene hjørnet av stekeposen for å slippe ut damp og stikk steketermometer inn gjennom hullet og inn i brystet på kalkunen.
- 3Stek kalkunen i ca. 30 minutter pr. kg eller til temperaturen holder 65 til 68 grader.
Ta kalkunen ut av ovnen, ta av stekeposen og bruk kraften til sausen. La kalkunen hvile minst 30 minutter før servering. - 4Skrubb potetene godt. Legg dem i en kjele med kokende vann. Dersom noen er større enn andre legger du de største i kjelen et par minutter før de aller minste.
- 5La dem koke forsiktig, ikke fosskoke, i 5-7 minutter. Stikk en av potetene med en skarp liten kniv. Glir kniven inn uten for mye motstand er potetene klare.
- 6Fjern kjelen fra varmen og la potetene trekke i vannet i 5-7 minutter. Hell av vannet og la dem dampe av seg i den varme kjelen. La potetene hvile under et kjøkkenhåndkle til servering.
- 7Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca. 3 timer. Rør jevningen med jevne mellomrom slik at den ikke svir seg.
- 8Spe med stekesjy/ kraft litt om gangen og kok opp. Tilsett rosmarin og smak til med soya, salt og pepper samt litt fløte hvis ønskelig. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.
- 9Forvarm ovnen til 180 grader. Vend druene i 1 ss olje og en klype salt og pepper og bak i ca. 10 minutter i ovnen. Legg i valnøttene. La det steke til druene har fått litt farge og nøttene er gylne.
- 10Rør sammen 2 ss olje, majones, yoghurt, sitronsaft og sennep. Smak til med salt og pepper.
- 11Finsnitt salaten. Skjær eplet i tynne skiver, deretter i små staver og skjær sellerien i tynne skiver. Vend alt inn i dressingen sammen med halvparten av persillen (grovhakket) og druene. Hell over druesaften fra stekeplaten.
- 12Server salaten toppet med hakkede nøtter og resten av persillen.
- 1