Kalkun med glaserte gulrøtter, rosenkål og fløtesaus

Kalkun med glaserte gulrøtter, rosenkål og fløtesaus

Kalkun passer til både hverdag og fest.

Over 60 min
Middels

Slik gjør du

Kalkun

  1. Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne. Lag små lommer i skinnet og fyll med hvitløk og smør. Knyt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper.
  2. Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen. La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres.

Glaserte gulrøtter

  1. Smelt brunt sukker med smør og sitronsaft i en kasserolle. Skrell gulrøtter og del de på langs. Legg de i en ildfast form, hell over smørblandingen og fordel den godt. Stek gulrøttene i ovnen under kalkunen de siste 10 minuttene. Øs over kraften underveis. Kalkunen må hvile i 20 min etter at den er ute av ovnen. I mellomtiden lager du saus og fortsetter å steke gulrøtter.

Fløtesaus

  1. Sil av sjyen som ligger i pannen under kalkunen. Blir det mindre enn ca. 5 dl, tilsetter du mer fløte og en ekstra buljongterning. Ha kraften i en kasserolle og kok opp. Rør ut litt hvetemel i kald fløte og ha det i sjyen under omrøring. Ha i resten av fløten. Smak til med salt og pepper. La sausen småkoke mens kalkunen hviler.
  2. Kok rosenkål i saltet vann i ca. 5 min.
  3. Del opp kalkunen og server den med nystekte, glaserte gulrøtter, varm rosenkål og fyldig fløtesaus!