Kalkunjulemiddag med rødkål og honningglasert rosenkål
Lag en kjempegod vri av julemiddagen med kalkunfilet, kalkunpølse og kalkunmedisterkaker.
Over 60 min
EnkelSlik gjør du
Kalkun, julepølse og kalkunmedisterkaker
- Forvarm ovnen til 180 grader. Tørk av kalkunfiletene og gni dem inn med salt og pepper.
- Legg den i en liten ildfast form med et steketermometer stukket i den tykkeste delen og stek kalkunen til kjernetemperaturen er 65 grader.
- Pakk den inn i aluminiumsfolie og et par kjøkkenhåndklær og la den hvile mens du tilbereder grønnsakene.
- Skjær pølsene i passende biter og varm dem sammen med medisterkakene i smør i en stekepanne over middels høy varme.
Rødkål
- Finsnitt rødkålen og skjær løken og hvitløken i tynne skiver. Smelt smøret i en stor, tykkbunnet kjele og legg det i. Stek på middels varme til løken og kålen har myknet, ca. 10 minutter.
- Skrell og skjær eplet i små terninger. Legg dem i sammen med nellikspiker, kanel, eddik og sukker. Stek det i et par minutter, krydre med en klype salt og pepper og hell i vannet. Sett på et lokk og la det putre over lav varme i ca. 1 time. Eventuelt setter du kjelen i ovnen på 180 grader. Rør om etter en halvtime. Smak til med salt og pepper før servering.
Honningglasert rosenkål
- Forvarm ovnen til 230 grader. Rens rosenkålen og del dem i to. Legg dem på et stekebrett, hell over olje og en klype salt og pepper og vend dem forsiktig inn.
- Fordel kålen utover brettet med snittsiden ned og bak dem i ca. 25 minutter. Smelt honningen i en kjele på middels varme og la den putre i ca. 3 minutter til den bobler og har fått litt farge.
- Rør inn eddik, chilipulver og 1⁄2 ts salt. Tilsett smøret skåret i terninger og pisk det inn til det har smeltet og sausen er jevn og blank. Vend rosenkålen inn i sausen, topp med finsnittet vårløk og finrevet sitronskall.
Sjysaus
- Kok opp hønsebuljongen i stekepannen du har brukt til å steke kalkunen i for å få ekstra smak, og skrap forsiktig i bunnen så alt av smak kommer med. La det putre over middels til høy varme til blandingen har kokt ned til halvparten.
- Rør sammen mel og vann i en skål og hell det gradvis i pannen mens du pisker det inn i sausen sammen med balsamicoen. Skru ned varmen til middels og la det putre i et par minutter til sausen har tyknet.