Lammestek med fløtegratinerte poteter

En helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Hemmeligheten bak perfekt resultat ligger i å bruke et steketermometer. Enkelt, saftig og velsmakende!

Ingredienser

Lammestek

  • 2,5 kg lammelår
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 4 stilker rosmarin
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stk løk
  • 3 stk gulrot
  • 1 l vann

Fløtegratinerte poteter

  • 12 stk poteter
  • 1 stk løk
  • 1 ss smør
  • 2 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 4 dl fløte
  • 1 dl hvitost

Lammesjysaus

  • 8 dl lammesjy
  • 4 ss hvetemel
  • 1 ss solbærsaft
  • 1 ts soyasaus
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 1 liter vann.
  3. Stek på 125° C i ca. 3 timer. Lammesteken er medium stekt når steketermometeret viser 70° C, og når det viser 76° C er den gjennomstekt. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp.
  4. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.
  5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.