-
Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
-
Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
-
Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
-
Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
-
Stek det så på 200 grader i 15-20 minutter etter damping.
-
Skjær av bunnen på selleriroten og bak den hel i ovnen på 200 grader i 1-1.5 time, til den er helt mør.
-
Skjær av toppen og grav ut innmaten med en skje. Bland innmaten med hakket persille, oregano, en klype salt og smør.
-
Fyll selleriroten igjen, varm den i ovnen og server.
-
Finhakk hvitløken og fres den i olivenolje i en kjele.
-
Hell laken av bønnene og ha halvparten av bønnene i kjelen med melken og chilipulveret. Gi det et oppkok og kjør det sammen med en stavmikser.
-
Smak til med salt og sitron, gjerne litt av pinnekjøttkraften. Rør inn rester av bønnene.