Honningglasert pinnekjøtt med rotgrønnsaker, rødkål og appelsinsalat
Smaker av søtt, friskt og salt gjør denne middagen komplett.
Over 60 min
MiddelsSlik gjør du
Pinnekjøtt
- 1Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
- 2Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
- 3Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
- 4Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
- 5Når rotgrønnsakene i oppskriften er ferdige, legger du kjøttet utover et stekebrett.
- 6Rør sammen honning og noen teskjeer kokekraft fra kjøttet til honningen blir tyktflytende. Pensle kjøttet med halvparten av honningblandingen og stek det til det er gyllent og sprøtt, men ikke tørt, ca. 5 minutter.
- 7Pensle på resten av honningen, strø over sesamfrøene og server sammen med rotgrønnsakene og salaten.
- 1
Rotgrønnsaker
- 1Sett ovnen på varmluft 180 grader. Skrell grønnsakene og skjær dem i staver og båter på omtrent lik størrelse.
- 2Fordel dem på to stekebrett, hell over olje og vend dem godt inn. Strø på salt og fordel grønnsakene godt utover.
- 3Bak dem til de har fått en gyllen overflate med noen sprø partier, ca. 40 minutter.
- 1
Rødkål- og appelsinsalat
- 1Snitt rødkålen fint.
- 2Skjær av skallet på appelsinene og skjær dem i tynne skiver eller båter. Legg alt i en stor salatbolle. Skjær fikenene i tynne skiver, finhakk persillen og vend det inn.
- 3Riv skallet på halve sitronen og rør det sammen med saften av hele sitronen, honningen og oljen.
- 4Smak til med salt og pepper. Grovhakk nøttene. Vend halvparten inn i salaten sammen
med dressingen og topp salaten med resten.
- 1