Pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe og poteter
Med pinnekjøtt med kålrabistappe er du sikret julestemning.
Over 60 min
MiddelsTips!
Kok vannet du skal etterfylle med under damping av pinnekjøttet på forhånd. Da blir overgangen sømløs.
Slik gjør du
Pinnekjøtt
- 1Forbered pinnekjøttet ved å vanne det ut et døgn før tilberedning.
- 2Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Har du ikke bjørkepinner, kan du eventuelt bruke en rist. Fyll kjelen med vann til det dekker bjørkepinnene eller risten.
- 3Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Sørg for at det alltid er nok plass i kjelen, da det ikke skal dampe bort helt - ellers kan kjøttet bli tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med vann om nødvendig.
- 4Når kjøttet løsner fra beina, er det klart. Rens kraften som har samlet seg i kjelebunnen gjennom en sil og bruk den som sjysaus. Denne kan enten helles over pinnekjøtt ved servering eller serveres i egen skål ved siden av.
- 5Skrell kålroten og potetene, og del dem i mindre biter. Kok dem møre i hver sin kjele med litt salt. Når de er ferdige, hell av kokevannet og mos kålrot og poteter sammen med en potetstamper. Ha i smør, og rør deretter inn melk, fløte og litt av kraften fra pinnekjøttet. Spe gradvis, så du unngår at stappen blir for tynn. Smak til med salt og hvit pepper.
- 6Server med pinnekjøttet med kålrabistappe og poteter.
- 1