Pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe og poteter

Med pinnekjøtt med kålrabistappe er du sikret julestemning.

Ingredienser

Pinnekjøtt

  • 400 g pinnekjøtt per person
  • 1 kg mandelpotet

Kålrabistappe

  • 1 kg kålrot
  • 150 g poteter
  • 2 ts salt
  • 3 ss smør
  • 0,5 dl helmelk
  • 0,5 dl kremfløte
  • 0,1-0,2 dl kraft av pinnekjøttet
  • 0,5 ts hvit pepper

Slik gjør du

  1. Forbered pinnekjøttet ved å vanne det ut et døgn før tilberedning.
  2. Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Har du ikke bjørkepinner, kan du eventuelt bruke en rist. Fyll kjelen med vann til det dekker bjørkepinnene eller risten.
  3. Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Sørg for at det alltid er nok plass i kjelen, da det ikke skal dampe bort helt - ellers kan kjøttet bli tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med vann om nødvendig.
  4. Når kjøttet løsner fra beina, er det klart. Rens kraften som har samlet seg i kjelebunnen gjennom en sil og bruk den som sjysaus. Denne kan enten helles over pinnekjøtt ved servering eller serveres i egen skål ved siden av.
  5. Skrell kålroten og potetene, og del dem i mindre biter. Kok dem møre i hver sin kjele med litt salt. Når de er ferdige, hell av kokevannet og mos kålrot og poteter sammen med en potetstamper. Ha i smør, og rør deretter inn melk, fløte og litt av kraften fra pinnekjøttet. Spe gradvis, så du unngår at stappen blir for tynn. Smak til med salt og hvit pepper.
  6. Server med pinnekjøttet med kålrabistappe og poteter.