Pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe og poteter
Med pinnekjøtt med kålrabistappe er du sikret julestemning.
Slik gjør du
-
Forbered pinnekjøttet ved å vanne det ut et døgn før tilberedning.
-
Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Har du ikke bjørkepinner, kan du eventuelt bruke en rist. Fyll kjelen med vann til det dekker bjørkepinnene eller risten.
-
Damp pinnekjøttet på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Sørg for at det alltid er nok plass i kjelen, da det ikke skal dampe bort helt - ellers kan kjøttet bli tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll på med vann om nødvendig.
-
Når kjøttet løsner fra beina, er det klart. Rens kraften som har samlet seg i kjelebunnen gjennom en sil og bruk den som sjysaus. Denne kan enten helles over pinnekjøtt ved servering eller serveres i egen skål ved siden av.
-
Skrell kålroten og potetene, og del dem i mindre biter. Kok dem møre i hver sin kjele med litt salt. Når de er ferdige, hell av kokevannet og mos kålrot og poteter sammen med en potetstamper. Ha i smør, og rør deretter inn melk, fløte og litt av kraften fra pinnekjøttet. Spe gradvis, så du unngår at stappen blir for tynn. Smak til med salt og hvit pepper.
-
Server med pinnekjøttet med kålrabistappe og poteter.