-
Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
-
Når pinnekjøttet er utvannet og klart til damping, legger du bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Bjørkepinner selges i butikken, men du kan også gå ut i naturen og hente dine egne pinner. Hvis du bruker bjørkepinner du selv har skåret, er det viktig å fjerne barken. Hvis du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist i stedet.
-
Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
-
Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
-
Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du sile og servere som sjysaus.
-
Forvarm ovnen til 220 grader.
-
Skrell grønnsakene. Skjær selleriroten i grove terninger på 2 x 3 cm. Del gulrøttene
og pastinakkene i fire (ev. seks) på langs.
-
Legg grønnsakene på en bakepapirkledd stekeplate, vend dem inn i oljen og spre dem godt utover. Stek dem i ovnen i ca. 40 minutter, til de er myke og har fått en fin stekeskorpe.
-
Smelt smøret i en liten kjele på middels varme og tilsett honning, eddik, salt, chili og koriander. Rør sammen og vend grønnsakene inn i blandingen.
-
Skjær løken i tynne båter, klem over saften fra sitronen, strø på en klype salt og vend det sammen. La det hvile i 15 minutter. Vend sammen Baby Leaf, korianderblader, rødløk og olivenolje.