-
Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
-
Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
-
Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
-
Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
-
Forvarm ovnen til 200 grader.
-
Skrubb potetene og legg dem på et stekebrett. Vend dem inn i olje og bak dem i ovnen til de er helt myke, ca. 40 minutter.
-
Ta ut stekebrettet og klem potetene forsiktig flate med bunnen av et glass. Pensle dem med litt ekstra olje, strø over en klype salt og pepper og stek dem videre til de er sprø og gylne, ca. 10 minutter.
-
Skrell rødbetene og skjær dem i grove båter på langs.
-
Legg dem på et stekebrett, vend dem inn i et par skjeer olje og fordel dem godt utover. Strø over salt og pepper.
-
Bak dem i ca. 25 minutter, til de har blitt myke, men ikke fått særlig farge.
-
Legg i dadlene og bak i ca. 10 minutter til, til rødbetene har fått fin farge i kantene.
-
Kjør sammen rømme, sitronsaft, rødbet og timianblader (spar litt til servering) med stavmikser. Smak til med salt og pepper