Pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe

Tradisjonell og god julemiddag.

Ingredienser

Pinnekjøtt og vossakorv

  • Pinnekjøtt, 400-500 g. per person
  • Bjørkepinner eller rist
  • 1 stk Vossakorv

Kålrotstappe

  • 1 kg Kålrot
  • 3 stk Gulrøtter
  • 3 stk Poteter
  • 1 dl Kremfløte
  • 4 ss Smør
  • Salt
  • Nykvernet pepper

Slik gjør du

  1. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
  2. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
  3. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
  4. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
  5. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet det siste kvarteret før du serverer maten.
  6. Del kålrot, gulrøtter og poteter i grove biter. Kok dem møre i lettsaltet vann.
  7. Hell av vannet og la grønnsakene dampe seg tørre før du moser dem.
  8. Ha i kremfløte og smør, og smak til med salt og pepper.