Helstekt, urtefylt ytrefilet av svin med potetsalat med mandler og aprikoser

Denne retten gir automatisk en følelse av å være i middelhavet med alle dens smaker og den gode atmosfæren som omgir regionen.

Ingredienser

Ytrefilet

  • 800 g ytrefilet
  • 2 bunter ferske urter F.eks rosmarin, salvie, timian eller persille
  • 1 ss smør eller olivenolje
  • salt
  • svart pepper

Potetsalat

  • 800 g amadinepoteter
  • 2 dl tørkede aprikoser grovhakkede
  • 1 dl mandler hakket
  • 1,5 stk rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt spisskummen
  • kvernet salt
  • svart pepper
  • 2 dl naturell lettyoghurt

Slik gjør du

  1. Skjær to snitt på langs av fileten, fyll dem med urter, salte og pepre. Før kjøttet legges på grillen må det pensles med litt olivenolje slik at det ikke brenner seg fast på risten. Grill med lokket lukket på svak varme i ca 30 minutter. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller i en ildfast form. Kjernetemperatur skal være 70°.
    Skjær to snitt på langs av fileten, fyll dem med urter, salte og pepre. Før kjøttet legges på grillen må det pensles med litt olivenolje slik at det ikke brenner seg fast på risten. Grill med lokket lukket på svak varme i ca 30 minutter. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller i en ildfast form. Kjernetemperatur skal være 70°.
  2. (Retten kan også lages i ovn, sett ovnen på 175°) Brun kjøttet på alle sider i en stekepanne med litt olivenolje og smør. Løft det over i en ildfast form, og la det ettersteke i ovnen til den indre temperaturen er 70°. Det tar ca. 35 minutter. Ta ut kjøttet, og la det hvile i 5 minutter.
  3. Potetsalat:
Kok potetene i lettsaltet vann. Hell av vannet, og hold dem varme.
Rist mandlene i en stekepanne. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver,
legg de i en skål og la de trekke med olje, eddik og krydderet. Hakk
aprikosene og bland alt i en stor salatbolle og smak til med kvernet
salt og pepper.
    Potetsalat: Kok potetene i lettsaltet vann. Hell av vannet, og hold dem varme. Rist mandlene i en stekepanne. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, legg de i en skål og la de trekke med olje, eddik og krydderet. Hakk aprikosene og bland alt i en stor salatbolle og smak til med kvernet salt og pepper.
  4. Skjær opp kjøttet i tynne skiver, og server med potetsalat.