Ingredienser
Julestek
-
2
kg
skinkestek
-
1
Gulrøtter
-
1
gul løk
-
1
vann
-
1
Salt
-
1
Pepper
-
4
psj
Poteter
Eplemos
-
6
stk
epler
-
1
stk
rødløk
-
1
dl
vann
-
2
ss
Sukker
Brunostsaus
-
1
dl
kjøttkraft fra steken
-
1
ss
soysaus
-
2
dl
Creme Fraiche
-
70
g
Brunost
-
Salt
-
Pepper
-
Timian eller rosmarin
til servering
Slik gjør du
-
Forvarm ovnen til 125 °C. Del gulrøtter og løk i grove biter og legg dem i en ildfast form.
Gni skinkesteken inn med salt og pepper og legg den pent oppå grønnsakene. Stikk et
steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og
sett den inn i ovnen. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5–
2 timer avhengig av stekens størrelse.
-
Kok poteter
-
Skjær epler i små biter med skallet på. Unngå kjernehuset. Skjær rødløk i
båter. Kok løk og eple myke sammen med vann og sukker.
-
Ta steken ut av ovnen og la
den hvile i ca. 15. min. I mellomtiden lager du sausen. Ta 1 dl av kjøttsaften fra steken
i pannen og hell den i en kasserolle. Bland inn soyasaus og crème fraîche. La det koke
opp og skru ned varmen. Tilsett ost i skiver og la den smelte inn. Smak til med salt og
pepper. Pynt med rosmarin eller timian.