Julestek med eplemos, kokte poteter og brunostsaus

Steken med tilbehør som alle liker. Servér på søndagene før jul!

Ingredienser

Julestek

  • 2 kg skinkestek
  • 1 gulrøtter
  • 1 gul løk
  • 1 vann
  • 1 salt
  • 1 pepper
  • 4 psj poteter

Eplemos

  • 6 stk epler
  • 1 stk rødløk
  • 1 dl vann
  • 2 ss Sukker

Brunostsaus

  • 1 dl kjøttkraft fra steken
  • 1 ss soysaus
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 70 g brunost
  • salt
  • pepper
  • timian eller rosmarin

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 125 °C. Del gulrøtter og løk i grove biter og legg dem i en ildfast form. Gni skinkesteken inn med salt og pepper og legg den oppå grønnsakene. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i ovnen. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5– 2 timer.
  2. Kok potetene. Skjær epler i små biter og rødløk i båter. Kok løk og eple mye sammen med vann og sukker.
  3. Ta steken ut av ovnen og la den hvile i ca. 15 minutter. I mellomtiden lager du sausen ved å koke opp kjøttkraft, soyasaus og créme fraiche. Senk varmen og rør inn ost i skriver til den smelter. Smak til med salt og pepper.
  4. Servér steken med poteter, eple- og løkblandingen og sausen. Pynt med rosmarin eller timian.