Dampet pinnekjøtt med rotmos, bakt hvitløk, ovnstekte poteter og brunet smør

Dampet pinnekjøtt med rotmos, bakt hvitløk, ovnstekte poteter og brunet smør

Denne pinnekjøttmiddagen er tradisjonell samtidig som den byr på litt nye smaker.

Over 60 min
Middels

Slik gjør du

Pinnekjøtt

  1. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
  2. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
  3. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
  4. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.

Rotmos og ovnsbakt hvitløk

  1. Forvarm ovnen til 200 grader.
  2. Del hvitløken i to på tvers og bak den med snittsiden ned til den er helt myk, ca. 20 minutter. Klem ut innmaten.
  3. Skrell kålroten og gulrøttene, kutt dem i små terninger og kok dem møre i lettsaltet vann.
  4. Hell av vannet, tilsett hvitløk, fløte og smør og mos det til en jevn stappe. Smak den til med salt.

Poteter, brunet smør og topping

  1. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller stek dem i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter med litt salt og olivenolje.
  2. Brun smøret i en kjele. Server pinnekjøttet oppå rotmosen og topp med tranebær og hakkede hasselnøtter. Hell over brunet smør og avslutt med finhakket kruspersille.