Dampet pinnekjøtt med rotmos, bakt hvitløk, ovnstekte poteter og brunet smør
Denne pinnekjøttmiddagen er tradisjonell samtidig som den byr på litt nye smaker.
60+ min
Middels
Tips!
Hvis du ønsker litt sprøtt pinnekjøtt, kan du legge det ferdigkokte kjøttet på en rist med en langpanne under, og la det stå under sterk varme i ovnen i noen minutter. Jo lenger du lar det stå i ovnen, desto sprøere blir pinnekjøttet. Under denne prosessen bør du følge ekstra nøye med, for veien fra sprøtt til svidd er kort – og svidd pinnekjøtt er det ikke mulig å redde.
Slik gjør du
Pinnekjøtt
- 1Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
- 2Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
- 3Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
- 4Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
- 1
Rotmos og ovnsbakt hvitløk
- 1Forvarm ovnen til 200 grader.
- 2Del hvitløken i to på tvers og bak den med snittsiden ned til den er helt myk, ca. 20 minutter. Klem ut innmaten.
- 3Skrell kålroten og gulrøttene, kutt dem i små terninger og kok dem møre i lettsaltet vann.
- 4Hell av vannet, tilsett hvitløk, fløte og smør og mos det til en jevn stappe. Smak den til med salt.
- 1
Poteter, brunet smør og topping
- 1Kok potetene møre i lettsaltet vann eller stek dem i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter med litt salt og olivenolje.
- 2Brun smøret i en kjele.
Server pinnekjøttet oppå rotmosen og topp med tranebær og
hakkede hasselnøtter. Hell over brunet smør og avslutt med
finhakket kruspersille.
- 1