Terte med persillerot
Denne terten med persillerot og sprø paibunn er nydelig både alene og som tilbehør.
Slik gjør du
-
Kjør mel, kaldt smør og salt i en kjøkkenmaskin til det blir en smulete masse. Tilsett vann og eggeplomme, og kjør deigen raskt sammen. Hvis deigen er klissete, klapp inn litt mel med melete hender. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 30–40 minutter.
-
Skrell løk og persillerøtter. Del persillerøttene i passende biter. Legg grønnsakene i en kasserolle og tilsett honning, laurbærblad, sitronsaft, olivenolje og en klype salt. Hell på nok vann til at grønnsakene akkurat dekkes. Kok til de er møre, ca. 15 minutter. Ta opp grønnsakene og la dem renne av.
-
Legg de kokte persillerøttene og løken i et fint mønster i en ildfast form eller paiform (ca. 20–25 cm i diameter). Varm ovnen til 225 grader. Kjevle ut deigen til ca. 5 mm tykkelse og 1 cm større enn formen. Legg deigen over grønnsakene og brett kantene inn langs formen. Stikk noen hull i deigen for å slippe ut damp.
-
Stek i ovnen i ca. 30 minutter, til deigen har hevet seg litt og fått en gyllenbrun og sprø overflate.
-
Kok inn væsken som grønnsakene lå i, til det gjenstår ca. 1/2 dl. Tilsett kapers og rør inn. Snu den ferdige terten opp-ned på et fat. Øs den sirupslignende sausen over terten før servering.