Terte med pastinakk

Denne terten er en opp-ned terte av pastinakk, med karamelliserte nøtter og blåmuggost. En terte med perfekt kombinasjon av søtt og salt.

Ingredienser

Deig

  • 4,5 dl Hvetemel + litt ekstra til kjevling
  • 1 ts Salt
  • 200 g Kaldt smør
  • 1 stk Eggeplomme
  • 2 ss Vann

Fyll

  • 4 stk Små pastinakker
  • 3 stk Sjalottløk
  • 1 ss Olivenolje
  • 25 g Smør
  • 1 liten neve Frisk timian
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • 1 ss Balsamicoeddik
  • 3 ss Honning
  • 1 stor neve Valnøtter
  • 100 g Blåmuggost

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 200 grader, over og undervarme.
  2. Bland mel og salt i en bakebolle. Skjær smøret i terninger, ha det i og gni det inn i melet med fingrene til blandingen ligner smuler. Du kan gjerne bruke en foodprosessor til dette. Pisk sammen eggeplomme og vann og rør det inn i deigen. Kna deigen lett sammen til en ball, flat den ut med håndbaken og legg den i kjøleskapet så den kan hvile.
  3. Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell pastinakkene og løkene og del dem i to på langs. Varm opp olje og smør i stekepannen over middels lav varme. Legg sjalottløkene og pastinakkene med snittsiden ned i et pent mønster og stek dem til de har fått en fin og gyllen stekeskorpe, ca. 15 minutter. Strø over bladene fra halvparten av timianen med en god klype salt og pepper. Hell over eddik og 2 spiseskjeer honning.
  4. Finn deretter frem en stor stekepanne som tåler høy varme og kan stå i ovnen, mål diameteren, og tegn en 3 - 4 cm større sirkel på et bakepapir. Klipp ut malen til deiglokket. Kjevle ut deigen på et godt melet bakepapir til den er ca. 0.5 cm tykk og skjær ut en sirkel med malen. Rull deigen over som et lokk, med ytterkanten dyttet forsiktig inn langs kanten av pannen.
  5. Bak terten i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen og sprø.
  6. Imens rister du nøttene gylne og sprø i en tørr stekepanne over middels varme. Vend honningen godt inn og stek videre til den bobler og har fått litt ekstra farge. Strø over en klype salt og avkjøl nøttene på et bakepapir.
  7. La terten avkjøles på kjøkkenbenken i noen minutter når du har tatt den ut av ovnen, slik at den får satt seg. Løsne den forsiktig fra pannen og snu den over på et fat. Topp terten med valnøtter og blåmuggost brutt opp i grove biter, litt ekstra flaksalt og noen timianstilker.