Å spise mer fisk er enklere enn du tror, i hvert fall når du kan fortsette å spise maten du liker. Her får du fem smakfulle oppskrifter som smaker like godt med fisk som med kjøtt.
Det finnes mange gode grunner til å spise fisk. Ikke bare smaker det godt, men det er også enkelt å tilberede og ikke minst en utmerket kilde til viktige næringsstoffer vi trenger for å holde oss sunne og friske.
For noen er det kanskje vanskelig å følge helsemyndighetenes anbefaling om å spise fisk til middag to til tre ganger i uka. Derfor har vi samlet fem smakfulle oppskrifter som smaker like godt med fisk som med kjøtt.
1. Lakseburger med rømmedip
4 porsjoner
Denne retten passer like bra som hverdagsmat og helgemat. På grunn av sine milde og gode smaker er den lett å elske av hele familien. Du kan også fint legge til en ekstra ingrediens eller to, hvis du ønsker å spice den opp litt.
Dette trenger du:
- 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 1 ts salt
- 2 ts pepper
Tilbehør:
- 1 rødløk, i ringer
- 1/2 agurk, i skiver
- 4 stk salatblader
- 4 grove hamburgerbrød
- 4 ss lettrømme
- Dill
Slik gjør du det:
- Hakk laksefileten i en skål, gjerne med en stavmikser, og bland i salt og pepper.
- Form farsen til fire burgere i omtrent samme størrelse.
- Stek burgerne på middels varme i pannen, eller grill dem i 8 til 10 minutter.
- Mens lakseburgerne steker kan du gjøre klart tilbehøret. Kutt rødløk i tynne ringer, skjær opp agurken i skiver og legg frem fire salatblader i passende størrelse til burgerne.
- Del burgerbrødene i to og ha på lettrømme, salatblad, rødløk og agurk. Topp det hele med fiskeburgeren og server.
2. Ørrettaco
4 porsjoner
Taco er blitt en fredagstradisjon for mange, men hva med litt variasjon? Prøv ørret eller laks i tacoen neste gang, det blir fort en ny favoritt!
Dette trenger du:
- 2 pakker 300 g ørretfilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 0,5 stk gul løk
- 1 pose tacokrydder
- 1 dl vann
- 1 glass tacosaus
- 8 stk tortillalefser
- 2 ss margarin, flytende
Server med:
- 0,5 stk salat
- 0,5 stk paprika
- 2 stk tomat
- 1 stk agurk
- 1 boks mais
- 1 avokado
- Rødløk, syltet
- 100 g ost, revet
- 3 dl lett rømme
- 2 dl tacosaus
Slik gjør du det:
- Skjær ørret i terninger.
- Rens og finhakk løk.
- Stek ørretterningene raskt i flytende margarin i en varm stekepanne sammen med halvparten av tacokrydderet. Legg ørreten til side.
- Surr løken blank sammen med resten av tacokrydderet.
- Tilsett vann og tacosaus, og gi det hele et oppkok.
- Legg ørreten tilbake i stekepannen, legg på lokk og la den bli varm.
- Varm wraps rett før servering, slik det står på pakken.
- Server med tilbehøret du liker best og nyt!
3. Torsk tikka masala
4 porsjoner
Imponer gjestene dine ved å lage en hjemmelaget tikka masala. Sausen tar litt tid å lage, men resultatet er verdt det. Server gjerne med jasminris, grønnsaker og matyoghurt.
Dette trenger du:
- 800 g torskefilet naturell, uten skinn og bein fra Lerøy
- 2,5 cm ingefær, frisk
- 2 fedd hvitløk
- 2 stk gul løk
- 3 ss olje
- 0,5 ts kardemomme
- 1 ts cummin
- 2 ts koriander, malt
- 1 ts paprikapulver
- 0,25 ts Chili Explosion
- 3 dl matfløte
- 2 ss tomatpuré
- 4 ss vann
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts sukker
Server med:
- 200 g sukkererter
- 1 stk paprika, søt
- 2 dl matyoghurt
- Jasminris
Slik gjør du det:
- Skjær torsken i 2 cm terninger.
- Finhakk ingefær og hvitløk, og skjær løk i tynne skiver.
- Surr ingefær, hvitløk og løk i olje til løken er myk.
- Tilsett krydder og rør i cirka 2 minutter.
- Rør inn matfløte, tomatpuré og varmt vann.
- Kok sausen sakte opp og la stå og trekke i 15 minutter.
- Smak til sausen med salt og sukker.
- Bland torsketerningene inn i sausen og la trekke i ca. 5 minutter.
- Server med sukkererter, søtpaprika, matyoghurt og jasminris ved siden av.
Tips: Om du har dårlig tid kan du også kjøpe ferdig tikka masala-saus på glass.
4. Lasagne med laks
4 porsjoner
Visste du at lasagne smaker like godt med fisk som med kjøtt? I denne varianten har vi brukt laks, men også andre typer fisk passer godt. Perfekt til helgekosen!
Dette trenger du:
- 500 g laksefilet, uten skinn og bein fra Lerøy
- 12 stk lasagneplater
- 1 boks crème fraîche
- 100 g ost, revet
- 2 ss olje
- 2 fedd hvitløk
- 1 gul løk
- 2 bokser hermetiske tomater, grovhakkede
- 2 ss tomatpuré
- Salt og pepper
- 1 ts timian, tørket
- 1 ts rosmarin
- 0,5 potte basilikum, frisk
Slik gjør du det:
- Skjær løk i terninger og fres den lett i olje til løken er blank. Tilsett hakket hvitløk og la den steke med i ca 1 minutt før du tilsetter tomatpuré og hakkede tomater.
- Krydre tomatsausen med timian, rosmarin og basilikum. Smak til med salt og pepper.
- Kutt laksefileten i ca. 1 cm tykke skiver og legg rå laks, tomatsaus, lasagneplater og creme fraiche lagvis i en smurt ildfast form.
- Avslutt med creme fraiche og revet ost på toppen.
- Stekes ved 200 grader i ca. 30 minutter.
- Lasagnen er ferdig når platene er myke og osten er gyllen.
5. Chili con torsk
4 porsjoner
Er du glad i chili con carne? Da kommer du garantert også til å like denne varianten med torsk! Fort går det også, og etter 30 minutter har du en nydelig middag på bordet.
Dette trenger du:
- 400 g torskefilet naturell, uten skinn og bein fra Lerøy
- 2 ss olje
- 1 gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 0,5 chili, rød
- 1 ts cummin, malt
- 0,5 ts salt
- 3 ss tomatpuré
- 1 pk hakkede tomater
- 1 pk bønner
- 1 pk kidneybønner, hermetiske
- 2 dl vann
- 1 terning grønnsaksbuljong
- 1 paprika, rød
- 1 paprika, grønn
- 1 neve koriander, frisk
- Tortillachips
- Lettrømme
Slik gjør du det:
- Varm opp oljen i en stor gryte.
- Hakk løk og hvitløk og stek det mykt på middels varme. Rens og finhakk chilien og ha den i.
- Tilsett spisskummen, salt og tomatpuré, rør det godt sammen og stek blandingen i et par minutter.
- Tilsett tomater, bønner, vann, grønnsaksbuljong og paprika kuttet i små terninger. La det småputre i ca. 8 minutter.
- Tilsett torsken og la den trekke i 5 minutter. Server chilien toppet med hakket koriander, sammen med nacho chips og noen skjeer lettrømme.
Se flere: Oppskrifter fra Godfisk her.