Hel lakseside er perfekt på grillen når du skal samle familie og venner. Få tipsene som hjelper deg å lykkes, og inspirasjon til sommerens beste tilbehør.
Laks er sunn sommermat som egner seg perfekt på grillen. Skal du samle mange er det enkelt å både lage og lykkes med laks til mange ved å grille en hel lakseside. Kombiner den med sommerens beste tilbehør og du har festmåltidet klart.
Fredrik Hald er kokk og produktsjef i Lerøy, og deler her sine beste tips til et velsmakende grillmåltid.
– Det er egentlig ikke så mye du trenger for å lage et skikkelig godt festmåltid med hel lakseside på grillen. Jeg liker å bruke tynne strimler av sommergrønnsaker som jeg legger oppå fisken med tilbehør som krydderolje, sitronsaft eller friske urter.
Synes du det er vanskelig å lykkes med fisk på grillen? Les Fredriks beste tips til fisk på grillen her.
Slik griller du hel lakseside
I alle KIWI-butikker finner du helside laksefilet fra Lerøy i en praktisk aluminiumsform som gjør det både kjapt og enkelt å grille den. Fredriks beste tips er å ha et steketermometer på plass. Lar du laksen få en kjernetemperatur på 50 grader, er du garantert en saftig og smakfull suksess.
- Varm opp grillen med en direkte og en indirekte sone; det vil si en sone med varme flammer under, og en uten.
- Ta hensyn til været når du griller. Dekk gjerne for vinden og unngå at det kan begynne å regne på laksen. Dersom det blåser ved grillen, tar det lenger tid før maten er klar. Skulle du være skikkelig uheldig med været, kan du alltids legge formen inn i ovnen på 200 grader.
- Forbered tilbehøret mens grillen varmer opp. Fredrik anbefaler tilbehør som pastasalat med pesto, potetsalat med sennepsmajones eller bønnesalat med epler og vinaigrette. Du kan også legge små biter av poteter eller andre grønnsaker under laksen i aluminiumsformen.
- Legg aluminiumsformen med hel lakseside på grillen. La den stå på indirekte varme i cirka 15 minutter, eller til kjernetemperaturen er 50 grader.
- Server med sommerens beste tilbehør.
Oppskrifter på grillet lakseside med tilbehør
Grillet hel lakseside med søtpotet og spicy soyamajones
Dette trenger du:
1 stor søtpotet
1 rød chili
1 stk rødløk
700 g Lerøy helside laks
Salt og pepper
Olivenolje
Dressing:
2 ts soyasaus
2 ts Sriracha
4 ts honning
1 lime, saften
8 ss lettmajones
1 potte koriander
Slik gjør du:
- Skjær søtpotet i små terninger.
- Skjær chili og rødløk i tynne skiver.
- Legg grønnsakene under laksen i aluminiumsformen. Dryss over salt og pepper, og ringle over litt olje.
- Grill i 15 til 20 minutter på indirekte varme, eller til kjernetemperaturen er 50 grader.
- Bland sammen ingrediensene til dressingen. Øsker du en sterkere eller mildere dressing kan du justere mengde Sriracha.
- Dryss over koriander ved servering.
Grillet hel lakseside med aubergine
Dette trenger du:
700 g Lerøy helside laks
Salt og pepper
30 g pinjekjerner
1 pk Apetina creamy block
Olivenolje
2 auberginer
0,5 sitron, saften
4 ts honning
1 potte fersk basilikum
Slik gjør du:
- Krydre laksesiden med salt og pepper og dryss over pinjekjerner.
- Del osten i terninger og legg over laksesiden.
- Dryss over litt olje.
- Grill laksesiden i 15 til 20 minutter på indirekte varme, eller til kjernetemperaturen er 50 grader.
- Del auberginen i skiver på langs og legg skivene på grillen i cirka to minutter på hver side.
- Klem saften av en sitron over laksesiden når den er ferdig grillet.
- Dryss honning over auberginene og server med fersk basilikum.
Lerøy helside laks i praktisk aluminiumsform finner du i din nærmeste KIWI-butikk.