Spis mer fisk med KIWI

Visste du at fryst fisk er like sunt som fersk fisk?

Foto: Aina C Hole/Sporenstrek

Med fiskepinner, fiskegrateng, ovnsbakt fisk og utallige andre retter å velge mellom, er det ingen sak å få til flere fiskemåltider i uken. Fryst fisk er nemlig akkurat like sunt som fersk.

Blir det fisk til middag i dag? I så fall kan du trygt ta en kikk i frysedisken og se om du finner noe som frister. Det at fryst fisk er et dårlig alternativ til fersk fisk er bare en myte.

– Dypfrysing har den fordelen at næringsstoffene bevares samtidig som produktet får lang holdbarhet. Fisken er akkurat den samme enten den er frossen eller fersk, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun legger til at fryst fisk til tider kan oppleves som enda ferskere enn fersk fisk. Det kommer av at den fryses ned kort tid etter fangst, slik at kvaliteten ikke forringes.

– Det å velge fryst fisk kan også gjøre det lettere å gjennomføre den planlagte fiskemiddagen. I frysedisken er valgmulighetene mange, mens du kanskje ikke finner akkurat den fisketypen du ville ha til middag i en ferskvaredisk, påpeker hun.

Fryst og ferdiglaget fisk er bra nok

Siden KIWI kuttet prisen på fisk tilsvarende momsen 6. januar, har det totale salget av fisk økt med over 40 prosent. For fryst fisk er tallene enda høyere. Samtidig viser en undersøkelse at 1 av 3 nordmenn tror at fryst fisk er mindre sunt enn fersk fisk.

– Vi spiser for lite fisk i hverdagen. Mange synes det er vanskelig å få fisk til å smake godt, og de vet ikke hvordan de skal lage den. Da er det fint å kunne velge smakfulle produkter som lager seg selv i ovnen, sier markedsdirektør Malin Valdal Corneliussen i Findus.

Selv er hun veldig glad i Ovnsbakt Fiskefilet med saus. Til barnefamilier anbefaler hun Fish & Crisp eller Våre Beste Fiskepinner.

– I alle disse produktene får du ren fiskefilet med en god saus eller panering, og da er det veldig lett å lage god mat i en hektisk hverdag, mener Corneliussen.

Stor helsegevinst

I dag er utvalget av rene, fryste fiskeprodukter godt. Selv om en ren filet selvfølgelig er aller sunnest, synes klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør det er helt greit å velge andre produkter også.

– Ta bare en kikk på innholdsfortegnelsen og velg det produktet som har høyest andel fisk, sier hun.

Planlegg så måltidet ut fra produktet du har valgt. Kjøper du en fiskegrateng med makaroni, trenger du ikke poteter ved siden av. Servere den heller sammen med en grønn salat eller kokte grønnsaker.

– Det at produktet ikke inneholder 100 prosent fisk, betyr jo ikke at det som ikke er fisk er usunt. Et fiskeinnhold på 50-60 prosent er også bra, for helsegevinsten ved å spise fisk er uansett stor, forklarer hun.

Fryste ovnsfavoritter

Fryst fisk er altså både sunt og godt, enkelt å tilberede og lett å variere, og dette er nok årsaken til at så mange velger middag fra frysedisken.

En fersk undersøkelse viser at stekt og ovnsbakt fisk er de mest populære fiskemiddagene, og at barnas favoritter er fiskegrateng, fiskepinner og panert fisk.