Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Brokkoli |
Brokkoli har de siste årene fått en ny renessanse, og det med god grunn. Grønnsaken er proppfull av næring, og har fått mange nye bruksområder som både er sunne og gode.
Som KIWI PLUSS-kunde får du 15 % bonus på alle brokkoli, og alt av frukt og grønt i KIWI. Godt for helsa, godt for lommeboka.
Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt |
Næringsstoff |
Verdi per 100 g |
Energi kcal |
29 kcal |
Fett |
0,3 g |
Karbohydrater |
2 g |
Kostfiber |
3 g |
Protein |
3,2 g |
Salt |
0 g |
1. Varieteten brokkoli stammer fra Italia, derav har den fått navnet italica.
2. Noen kaller brokkolien for aspargeskål.
3. Brokkoli er en forholdsvis ny grønnsak i Norge. Forfatter Dag Solstad omtalte brokkoli som en "ny og bemerkelsesverdig grønnsak" da han i boken Roman 1987 skrev om grønnsakstorget på Lillehammer.
Oppbevaring av brokkoliBrokkoli bør lagres i kjøleskap, mellom 0–4 grader. Pakk den gjerne inn i plast for best holdbarhet. |
|
|
Brokkoli bruksområderKok heller brokkolien litt for lite enn litt for mye, for å bevare smak, konsistens og næringsinnhold. Noen minutter i stekepanna eller i lettsaltet, kokende vann er mer enn nok. |
Når er brokkoli i sesong?Brokkoli som har ligget lenge kan bli gul. Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned. Dette er helt ufarlig og brokkolien kan fint spises som vanlig. |
Har du bananer til overs, og lurer på hva du kan bruke restene til? Her er tre forslag:
Er brokkolien blitt slapp kan du kutte stilken og sette den i vann, da friskner den fort og kan brukes som du ønsker.
Har brokkolien begynt å mugne er det ikke for sent, men vær raskt. Er det bare en liten del av grønnsaken som er blitt muggen, kan du skjære vekk muggen med god margin og spise resten.
Frys brokkolien. Forvell den først ved å legge bukettene i kokende vann. Tørk deretter godt av godt og legg den direkte i fryseren.