
6 myter og fakta om potet
Er det egentlig sunnest å spise poteten med skallet på? Og er det sant at grønne poteter er giftige? Her får du svar på seks vanlige myter om poteten.
Poteten er på mange måter en gammel helt. Da poteten kom til Norge på 1700-tallet berget den oss gjennom hungersnød, og gjorde det mulig med befolkningsvekst og utvikling i samfunnet. Poteten er nemlig spesielt godt egnet for dyrking her til lands.
Bli KIWI PLUSS-kunde!
Spar 15 % bonus på fersk frukt og grønt!
Siden den gang har poteten vært en trofast traver, og det burde den også være i fremtiden. Potet er nemlig både kortreist, sunn og rimelig mat. Men hvor mye kan du egentlig om potet? Test deg selv og se om du vet hva som er myter og fakta av disse seks påstandene:
1. Potet er usunt
Myte: Den mest utbredte myten om poteten er at den er usunn. Poteten inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn for eksempel pasta og ris. Kostfiber gjør at du holder deg mett lenge. Potet er en av våre aller viktigste kaliumkilder, og inneholder også jern og c-vitaminer.
2. Poteter med groer må kastes
Myte: Groer er de små knollene som kommer på skallet, og som senere blir spirer fra potetene. Grunnen til at de dukker opp er fordi poteten forbereder seg på å bli en morpotet. Likevel kan du fint fjerne dem og spise poteten, så lenge den ikke er grønn eller har grønne partier på innsiden.
3. Det sunneste er å spise potet med skallet på
Fakta: De fleste poteter er vasket, og kan spises med skallet på. Det er også sånn at mye av fiberne befinner seg i nettopp skallet. Så det er rett og slett både godt og lurt å spise potetene med skallet på.
Visste du dette om norske poteter?
- Norsk potet er noe av det mest bærekraftige du kan spise. De er dyrket, plukket, pakket og lokalt distribuert i Norge.
- Det norske klimaet, med lyse, kalde netter, Golfstrømmen, midnattssol i nord og stor temperaturforskjell mellom dag og natt, påvirker smak og kvalitet.
- Antakelig har Norge verdens nordligste kommersielle produksjon av potet.
- Poteter dyrkes i hele Norge, men den største produksjonen finner sted i området rundt Solør i Innlandet. Her er det gode jordforhold for dyrking av potet. Det dyrkes også mye potet rundt Lågendalens.
- Poteter tas ut gradvis, vaskes, sorteres og pakkes. Etter at varene er vasket er de å anse som ferskvare, med kortere holdbarhet enn når de ligger uvasket. Men de har fortsatt bedre holdbarhet sammenlignet med det meste av andre frukt og grønnsaker.
4. Det tar lang tid å tilberede potet
Myte: Det er en misforståelse at det tar en evighet å tilberede poteter. Det har seg nemlig sånn at små poteter ikke trenger mer enn 10 til 15 minutter hvis de skal kokes eller bakes. Større poteter tar fra 15 til maks 25 minutter. Hvis du syns 25 minutter blir for lenge, kan du dele potetene i mindre biter og redusere tilberedningstiden.
5. Grønne poteter kan ikke spises
Fakta: Grønne poteter bør du unngå. Grønnfargen kan tyde på at poteten har utviklet glykoalkaloider, som kan være giftig i store mengder. Stoffet dannes når poteter utsettes for tilstrekkelig mengde lys i romtemperatur. Derfor bør poteter oppbevares mørkt og i kjølig temperatur. Gjerne mellom 4 og 8 grader. Poteter har god holdbarhet så lenge de oppbevares riktig.
6. Poteter er kjedelige
Myte: Poteter er heldigvis på vei til å bli kvitt sitt ufortjente rykte om å være kjedelige. Det er jo vanskelig å komme på noe du ikke kan gjøre med potet eller bruke potet til. Potet kan kokes, bakes, moses, stekes, friteres og gratineres. Den kan også brukes i av alt stapper, supper og gryteretter. I og med at smaken er ganske nøytral, kan du forme og fremheve smakene du ønsker deg. Ikke vær redd for å prøve nye ting sammen med denne klassikeren.
Prøv disse oppskriftene
Ovnsbakte poteter med brunet rosmarinsmør
Knuste, sprø poteter med urteolje
Potetpizza
Vil du lære mer om potet? Sjekk potetskolen til Gartner her!
