Nå er norske epler i sesong

Hvilke epler egner seg til hva?

Norske epler på epletre.

Vet du hvilke eplesorter du bør bruke i eplepai og eplekake? Det er nemlig ikke vilkårlig. Her kan du lese mer om hvilke epler som egner seg til hva.

Med sin saftige, aromatiske og knasende gode smak er eplet en fast gjest i både matpakker, varme retter, salater og i de norske hjem. Det finnes mange ulike eplesorter, og de har litt ulike egenskaper, som gjør at de egner seg til ulike bruksområder. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager, og sesongen for når eplene er på sitt beste varierer derfor fra september til desember.

I Norge er den største eplesorten Aroma, etterfulgt av Summerred og Discovery. Det er også disse norske eplesortene det selges mest av i KIWI. Blant andre eplesorter finner vi også Rød Gravensten, Åkerø og Rubinstep. Men hva skiller egentlig de ulike eplene, og hva egner de ulike sortene seg best til?

De beste eplene til bakst og desserter

BAMA_epledagen_toppbilde.jpg
Overrask gjestene med smuldrepai.

I desserter og bakverk bør man bruke syrlige og smaksrike epler. Når eplene stekes mister de den skarpe syrligheten, men den friske og gode eplesmaken bevares. Det er også en fordel å bruke faste epler, slik at de beholder fasongen.

Det er to eplesorter som egner seg spesielt godt til eplepai og eplekake.

  • Aroma epler er en krysning mellom de mer tradisjonsrike sortene Filippa og Ingrid Marie. Fruktkjøttet er middels fast, og har en ultimat blanding av sødme og syrlighet som passer godt i pai og kake.
  • Med en sesong fra august til november så har du mange måneder å nyte Summerred på! Eplesorten er en populær eplesort fordi den har en så frisk smak, og den egner seg like godt til eplepai og eplekake som til andre desserter, eller i salater.

Sunnere smuldrepai med eple

BAMA_epledagen_1-1_2.jpg
Servér med deilig vaniljekesam.

Dette trenger du: 

Bunn: 

  • 2 dl siktet hvetemel
  • 2 dl sammalt hvetemel, finmalt
  • 1,5 dl flytende margarin
  • 2 ss kaldt vann

Fyll: 

  • 3 stk norske epler
  • 2 ts kanel
  • 2 ss honning

Topping: 

  • 2 dl havregryn
  • 1 dl flytende margarin
  • 3 ss honning

Til servering:

  • Mager vaniljekesam

Slik gjør du: 

    1. Skru ovnen på 180 grader over og undervarme. 
    2. Bunn: Vend sammen siktet hvetemel, sammalt hvetemel, flytende margarin og vann i en bolle. Elt deigen sammen, enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. Bruk hendene for å trykke deigen ut i en paiform på cirka 32 centimeter. 
    3. Fyll: Skrell eplene om du ikke ønsker å ha skallet på, ta ut kjernen og kutt eplene i tynne skiver. Ha skivene i en bolle, dryss over kanel og honning og bland godt sammen. Spre så epleskivene utover paideigen.
    4. Topping: Ha havregryn, flytende margarin og honning i en bolle og bland sammen. Smuldre toppingen over paien. 
    5. Paien skal stekes på midterste rille i ovnen i ca. 35 minutter. Servér smuldrepaien med mager vaniljekesam.