Hvordan redusere matsvinn - fakta & tips

I norske husholdninger kaster vi cirka 40,3 kilo mat per innbygger hvert år. Med forhøyede renter, strømpriser og matpriser er dette i kombinasjon med matkasting et dårlig utgangspunkt både for lommeboken og miljøet. Det finnes likevel grep du som forbruker kan ta, for å få mest mulig utbytte av maten du kjøper, samt for å minste eget klimaavtrykk. Her finner du en komplett oversikt over økonomiske, mer miljøvennlige og smarte valg.

Optimal bruk av fryseren

Fryseren er et smart verktøy for å spare både penger, tid og redusere eget matsvinn. Hvilke matvarer kan du egentlig fryse, hvor lenge kan råvarene fryses, og hvordan kan du bruke fryseren for å minimere eget matsvinn? Med kunnskap om hvordan du kan optimalisere bruken av fryseren, vil du gjøre både miljøet og husholdningsbudsjettet en tjeneste.

Så lenge holder maten i fryseren

Frys ned varene dine for å unngå unødvendig matkasting. Få oversikt over holdbarheten på maten og bli flink til å datomerke, så sparer du både miljøet og lommeboka! Her er et lite grunnkurs i nedfrysing av varer.

Kjøleskapstips som kan redde maten din

Å glemme matvarer bakerst i kjøleskapet er en av flere årsaker til nordmenns matsvinn. Vet du hvordan ulike matvarer bør oppbevares i kjøleskapet, og hva som kan ødelegge maten? Her finner du tips, triks og fakta om kjøleskapet, som du kan bruke for å spare penger og miljø.

Så lenge holder kjøttpålegget seg i kjøleskap og i romtemperatur

Lurer du på hvor lang holdbarhet kjøttpålegget har i matpakken versus i kjøleskapet? Det er ingen fare om maten ligger noen timer i sekken eller veska før du spiser den. Men noen tips gjør at den holder seg friskere lenger.

Hvor lang er holdbarhetstiden?

Holdbarhetstiden vil variere mellom de ulike matvarene, og enkelte råvarer kan ligge nærmest årevis i skapet uten å bli dårlig. Det er derimot ikke gitt at løpet alltid er kjørt dersom utløpsdatoen er passert, og det kan være greit å vite hvordan de ulike matvarene vil holde seg best. Med disse artiklene er maten din bedre rustet for å vare lenger.

Disse matvarene har lang holdbarhet

På tørrvarer er det ingen fare om utløpsdatoen har passert med både ett år og to. Mange varer har tilnærmet ubegrenset holdbarhet.

Slik kaster du mindre mat

Å kaste mat er ikke bare skadelig for miljøet, men også for din egen lommebok. Her har vi samlet informasjon som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av maten du er i ferd med å kaste.

Enkle grep for å kaste mindre mat

En gjennomsnittshusholdning kaster mat for tusenvis av kroner i året. Hva kan du gjøre for å minske din matkasting?

Slik får du brukt opp restematen

Restematen kan være en gullgruve for nye middagsretter, dersom du vet hvordan. Her gir vi deg en oversikt over hva du kan bruke matrestene til, produktene som kan piffe opp slappe rester, og våre beste restematoppskrifter!

KIWIs beste restematoppskrifter

Ønsker du å spare penger på mat, og samtidig redde bananer og brokkoli fra å bli kastet? Frukt og grønnsaker er blant matvarene det er størst svinn både i private hjem og i norske matbutikker. Her får du oppskrifter som kan redde de fra å bli kastet.