• TV

Også hunden trenger en god tannpuss. Hvis hunden ikke er like enig, kan gode tyggeprodukter være til hjelp.

– Det er stor forskjell fra rase til rase når det gjelder hvor mye stell hundens tenner krever. Noen raser og individer får lett tannstein, og da er det en stor fordel om du klarer å pusse hundens tenner hver dag, sier veterinær Sigbjørn Storli ved Dyretannklinikken AS. 

Han er Norges eneste godkjente spesialist i dyretannhelse.  

Myk barnetannbørste

Det å få hunden til å samarbeide om tannpleien kan imidlertid være en utfordring, men som med barn er det ofte snakk om litt tilvenning. Begynner du med tannpuss når valpen er liten, er sjansen for å lykkes større. 

– Bruk en vanlig, myk tannbørste beregnet på baby eller barn. Du får også kjøpt egne tannbørster for hunder, som pusser på flere sider av tennene samtidig, men disse kan være vanskelig å bruke, forteller veterinæren. 

Det finnes også egen tannkrem for hunder, men hvis hunden misliker å få disse produktene i munnen, kan du bare bruke vann. Du må imidlertid ikke bruke tannkrem beregnet på mennesker.

Sjekk hos veterinæren

Jevnlige tannkontroller hos veterinæren er også å anbefale, men vær klar over at ikke alle veterinærer nødvendigvis har kompetanse og utstyr til å foreta en skikkelig kontroll av hunden din sine tenner. 

– Snakk med veterinæren og hør hvordan han eller hun fjerner tannstein. Det er blant annet viktig at det gis bedøvelse slik at veterinæren får renset godt nok. Sjekk også at veterinæren har lommedybdemåler og tannrøntgen da dette er nødvendig utstyr ved en grundig tannkontroll, sier Storli. 

Hvor ofte hunden må til kontroll varierer. Noen hunder bør komme flere ganger i året, mens det for andre holder med annet hvert år. Dette avhenger av hvor fort det dannes tannstein. 

Tygger bort problemene

Det finnes heldigvis også gode tyggeprodukter som kan hjelpe med det daglige stellet. Hunder som tygger godt på disse, vil selv rense tennene og ha mindre risiko for tannproblemer. 

– En del hunder tygger opp disse veldig fort, men selv noen få tygg hjelper hvis det er gode produkter. Disse inneholder stoffer som binder kalk og salter i spyttet i munnen og reduserer dannelsen av plakk og tannstein, sier han. 

Vær likevel klar over at det er kvalitetsforskjeller. Det finnes en del produkter som i utgangspunktet kun fungerer som godbit. 

Fakta om Pedigree Dentastix

Hundens munn er ikke så lik vår som du kanskje skulle tro. Hunders spytt inneholder andre stoffer, så de er ikke like utsatt for tannråte som oss fordi vi spiser for mange søtsaker. Tannkjøttsykdom er derimot et alvorlig problem for hunder, så det viktig å hindre dannelse av plakk og tannstein, slik at de bevarer et sunt tannkjøtt også i høy alder.

Pedigree®DENTASTIX Daily er utviklet sammen med veterinærer og er ifølge Pedigree klinisk testet til å redusere utviklingen av tannstein med opptil 80 % ved daglig bruk.

Lavt kaloriinnhold

Pedigree®DENTASTIX Daily består av aktive ingredienser som binder kalsium i hundens spytt, og dermed bremser oppbyggingen av tannstein. I tillegg innholder den vitamin E, som bidrar til et sunt tannkjøtt.

En tyggestang er designet til å utgjøre mindre enn 15 prosent av det daglige kaloriinntaket for den minste hunden i størrelsesangivelsen. En medium tyggestang inneholder for eksempel kun 82 kalorier. For å sikre at hunden din ikke legger på seg, kan du eventuelt redusere de daglige fôrrasjonene litt for å kompensere for en DentaStix.

Pedigree® DentaStix™ Daily fås i forskjellige størrelser til forskjellige hunderaser (small 5–10 kg, medium 10–25 kg og large 25+ kg). De er ikke tilsatt sukker eller kunstige farge- og smaksstoffer.