Husk å pusse hundens tenner

8 av 10 hunder over 3 år har tannkjøttproblemer

Hunder trenger en god tannpuss. Hvis hunden ikke er like enig, kan gode tyggeprodukter være til hjelp.

Det er forskjell fra rase til rase når det gjelder hvor mye stell hundens tenner krever. Likevel har alle hunder nytte av at man pusser tenner for å hindre oppbygging av tannstein, plakk og tannkjøttproblemer - og i verste fall tap av tenner. 

– Små raser er mer utsatt for tannproblematikk, men det oppstår også hos større raser, sier veterinær Siv Skovholt ved Petrus Veterinærer. 

Tannbørste og tannkrem

Det beste redskapet for tannstell er tannbørste. Det å få hunden til å samarbeide om tannpleien kan imidlertid være en utfordring, men som med barn er det ofte snakk om litt tilvenning. Begynner du med tannpuss når valpen er liten, er sjansen for å lykkes større. 

– Ideelt sett burde man pusse hundens tenner daglig, og starte med dette når de er små slik at de lærer. Og jo mer man greier å forebygge fra ung alder, jo bedre. 

Bruk gjerne tannkrem i tillegg, men da er det viktig at du kun bruker tannkrem som er laget for dyr.

– Det finnes tannkrem som smaker veldig godt. Det er derfor fint å trene med denne, men det beste vil være å bruke en tannkrem som inneholder enzymer og hjelper med å bryte ned bakterier i munnen - i tillegg til å hjelpe å bryte ned tannstein, forteller hun.

Enkelte hunder kan også ha nytte av å bruke en klorheksidin innholdig gel, spesielt ved forekomst av tannkjøttbetennelse i munnen.

Sjekk hos veterinæren

De fleste veterinærer tilbyr tannsjekk. Under en tannsjekk vil veterinæren se etter tannsten og tannkjøttbetennelse, og anbefale tannrens ut ifra dette.

Vi anbefaler de fleste hunder jevnlige tannsjekker hver tredje til sjette måned fra ettårsalderen, slik at man kan følge med på tannstatus og avgjøre når- og hvor ofte det eventuelt bør tas tannrens. Enkelte hunder trenger bare en årlig sjekk. 

Det er ikke noe fasit på hvor ofte den og den rasen trenger tannrens, men generelt anbefales det å ha en tannrens en gang i året. Her er det også enkelte hunder som trenger det oftere, muligens to-tre ganger i året, og andre kun hvert andre-tredje år. 

– Under en grundig kontroll med tannrens vil tennene bli renset med en ultralydscaler, slik vi mennesker gjør hos tannlegen. Etterfulgt av at tennene blir polert. Vi vil også gå over alle tennene med en tannprobe for å se etter eventuelle skader på tennene, og ta røntgen av tennene for å vurdere om de trenger videre behandling eller ikke.

Den eneste måten å gjøre dette på en grundig måte er å gjøre det når hunden ligger i narkose.

Forebyggende tygging

Det finnes heldigvis også gode tyggeprodukter som kan hjelpe med det daglige stellet. Hunder som tygger godt på disse, vil selv rense tennene og ha mindre risiko for tannproblemer. Vær likevel klar over at det er kvalitetsforskjeller.

– Unngå mye bruk av veldig harde tyggebein. Om man ønsker å gi tyggeprodukter burde man gi produkter som inneholder enzymer, og som hjelper å bryte ned bakterier og tannstein i munnen. Det er også viktig at de er produsert spesielt for tennene, da mekanisk rensing av tennene med slike produkter har positiv effekt på tennene, avslutter veterinær Siv Skovholt ved Petrus Veterinærer. 

Fakta om Pedigree Dentastix

Hundens munn er ikke så lik vår som du kanskje skulle tro. Hunders spytt inneholder andre stoffer, så de er ikke like utsatt for tannråte som oss fordi vi spiser for mange søtsaker. Tannkjøttsykdom er derimot et alvorlig problem for hunder, så det viktig å hindre dannelse av plakk og tannstein, slik at de bevarer et sunt tannkjøtt også i høy alder.

Pedigree®DENTASTIX Daily er utviklet sammen med veterinærer og er ifølge Pedigree klinisk testet til å redusere utviklingen av tannstein med opptil 80 % ved daglig bruk.

Lavt kaloriinnhold

Pedigree®DENTASTIX Daily består av aktive ingredienser som binder kalsium i hundens spytt, og dermed bremser oppbyggingen av tannstein. I tillegg innholder den vitamin E, som bidrar til et sunt tannkjøtt.

En tyggestang er designet til å utgjøre mindre enn 15 prosent av det daglige kaloriinntaket for den minste hunden i størrelsesangivelsen. En medium tyggestang inneholder for eksempel kun 82 kalorier. For å sikre at hunden din ikke legger på seg, kan du eventuelt redusere de daglige fôrrasjonene litt for å kompensere for en DentaStix.

Pedigree® DentaStix™ Daily fås i forskjellige størrelser til forskjellige hunderaser (small 5–10 kg, medium 10–25 kg og large 25+ kg). De er ikke tilsatt sukker eller kunstige farge- og smaksstoffer.