Se oversikten her

Disse matvarene bør du alltid ha tilgjengelig i tilfelle krise

Er du og familien din rustet til å klare dere noen dager uten tilgang på strøm, vann og mat? Et reservelager av det dere trenger kan være redningen hvis uhellet er ute.

Direktør Cecilie Daae i DSB. Foto: Yann Aker
Direktør Cecilie Daae i DSB. Foto: Yann Aker

Norge er et trygt land å bo i, men små og store kriser kan oppstå selv her. Du kan bli isolert av været noen dager, strømmen kan gå og vann og mat kan bli utilgjengelig.

I uke 44 arrangeres «Egenberedskapsuka» i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Å ha et beredskapslager gjør at du og dine nærmeste er bedre forberedt hvis noe uforutsett skulle skje. Selv om vi lever i et trygt og stabilt samfunn der det meste fungerer som det skal, kan også vi i Norge bli rammet av ulike hendelser, foreller direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 

Mister strøm og vann

Det kan for eksempel dreie seg om uvær, naturhendelser, tekniske problemer, sabotasje, terror eller krigshandlinger. I slike situasjoner kan mange mister vann eller strøm, og det kan bli vanskelig å få tak i nødvendige varer. 

– Alle disse situasjonene er heldigvis ikke like sannsynlig, men vi ser for eksempel at klimaendringer har ført til mer ekstremvær. Dette kan igjen føre til bortfall av kritisk infrastruktur som vann og strøm. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss, kan hjelpen settes inn der behovet er størst, sier hun. 

På den måten blir du en del av Norges beredskap.

Trygg i tre døgn

Disse dagligvarene anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at du har i familiens beredskapslager. Se egen faktaramme hvor mye mat som beregnes per person i husstanden.
Disse dagligvarene anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at du har i familiens beredskapslager. Se egen faktaramme hvor mye mat som beregnes per person i husstanden.

Rådet er å sørge for å kunne dekke grunnleggende behov i tre døgn. Dette innebærer at du og familien bør ha nok vann, mat, legemidler, hygieneartikler samt mulighet for oppvarmning i 72 timer. Har dere det, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. 

Vann er en svært viktig del av et slikt lager, og DSB anbefaler å lagre rundt ni liter per person i husstanden. Tapp vann på dunker eller flasker og plassere dem på et kaldt, mørkt, frostfritt sted, som boden, garasjen eller uthuset. 

– Hvis du tapper vann på godt rengjorte dunker, kan det stå i årevis uten at det er helseskadelig å drikke det. Det samme gjelder for vann kjøpt i butikk, sier hun. 

Smak og lukt kan endre seg over tid, men det er altså ikke farlig å drikke vannet av den grunn.  

– Ønsker du god smak på ditt beredskapsvann, kan du bytte ut vannet en gang i året, sier Daae.

Mat som varer

DSB anbefaler også at du har nok mat i boligen til å mette alle som bor der i et par dager. Da er det viktig å velge produkter som kan tilberedes selv om vann og strøm er borte. Ta hensyn til om noen i familien har spesielle behov i dietten og glem ikke eventuelle kjæledyr. 

– Det kan være lurt å kjøpe inn noen dagers ekstra forbruk av maten du handler og spiser til vanlig, og kjøp inn litt ekstra av matvarer med lang holdbarhet. Dette bør være mat som kan lagres i romtemperatur og spises uten varmebehandling, forklarer Daae. 

Eksempler på mat som egner seg i beredskapslageret er knekkebrød, påleggshermetikk, supper, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter.