Slik lager du juletapas

Dette er de mest populære tapasrettene til jul og nyttår

Er du også klar for å bytte ut den tradisjonelle julematen med fristende tapasretter? Her får du tipsene til mat som passer godt både i romjulen og på nyttårsaften.

Enten du hadde planer om å tilbringe julen på mer sydlige breddegrader eller bare ønsker en avveksling fra den norske julematen, er tapas et populært alternativ.

Mange foretrekker de tradisjonelle spanske tapasrettene, men det finnes også flere muligheter til å inkludere den norske julematen i nye varianter – i juletapas er alt lov!

Norske varianter av de mest populære tapasrettene

Tar vi utgangspunkt i de mest søkte tapasoppskriftene i desember, finner vi flere spennende retter som med enkle grep kan gjøres enda mer «julete»:

1.Bacondadler 

Baconsurrede dadler er enkelt og godt.
Baconsurrede dadler er enkelt og godt.

Ok, akkurat denne kan vi la være som den er. Dadler smaker jo allerede jul, og hvem liker vel ikke bacon?

2. Fra spanske til norske kjøttboller

Hjemmelagde kjøttboller er et alternativ til de tradisjonelle spanske tapasbollene. 
Hjemmelagde kjøttboller er et alternativ til de tradisjonelle spanske tapasbollene. 

Her kan du i stedet bruke julens medisterkaker sammen med en god sennep eller spansk aioli, eller hva med å lage mindre kjøttboller av denne oppskriften?

– Et annet alternativ er å lage din egen «julekebab», foreslår kokk Christer Rødseth.

Selv gjør han det ganske enkelt ved å krydre en kjøttdeig med de krydderne han liker best, og presser kjøttet rundt grillspyd som han deretter steker i ovnen. Legg gjerne inn biter av grønnsaker i kebaben også.

3. Patatas bravas

Ovnsbakte poteter med rosmarinsmør.
Ovnsbakte poteter med rosmarinsmør.

Denne spanske potetretten serveres som regel med en spicy tomatsaus og aioli. Du kan også lage ovnsbakte poteter med rosmarinsmør, og servere det med en skål aioli ved siden av.

– Norske poteter er høyt oppe på listen min! Mitt tips er å roaste (ovnsteke) potetene i ovnen med friske urter. Det smaker helt fantastisk, mener Christer.

For å få poteter som er sprø utenpå og myke inni, kan du prøve denne fremgangsmåten:

  • Skrell og del potene i fire, hver bit skal være 4-5 cm stor. Forkok i en kjele i ca 10 minutter, og rist dem deretter i et dørslag slik at bitene får en røffere overflate.
  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Smør et stekebrett med en god olivenolje og vend potetene rundt så de blir godt dekket av olje.
  • Krydre med salt, pepper og ferske urter, f.eks rosmarin eller timian. 
  • Potetene stekes i 45-50 minutter, husk å vende dem 2-3 ganger underveis så de blir brune og sprø på alle sider.  

Du finner et stort utvalg produkter til tapas i KIWIs butikker, enten du går for den klassiske spanske varianten eller en mer julete, norsk versjon. 
Du finner et stort utvalg produkter til tapas i KIWIs butikker, enten du går for den klassiske spanske varianten eller en mer julete, norsk versjon. 

4. Chorizo

Hva med å velge en norskprodusert chorizo til jul? Alternativt går det også an å legge en norsk spekepølse på fatet, du finner flere gode lokalproduserte produkter i KIWIs butikker.

5. Ost og oliven

Norsk juleskinke med blåmuggostkrem er en enkel rett du lager selv.
Norsk juleskinke med blåmuggostkrem er en enkel rett du lager selv.

Manchego er en klassiker på tapasbordet, og fås kjøpt i alle KIWI-butikker. Ønsker du en norsk julevri, kan vi også varmt anbefale pepperkake med blåmuggost. Eller hva med denne oppskriften på juleskinke med blåmuggost? 

Oliven hører også med til tapas. Her i Norge er det oliven fra den spanske produsenten Ybarra det selges mest av. Du finner grønne, sorte og fylte oliven fra Ybarra og Eldorado i alle KIWI-butikker.

Slik beregner du riktig mengde tapas

En fordel med tapas, er hvor enkelt det er å justere mengden opp eller ned. Enten dere bare er to som skal kose dere til middag, eller dere har planlagt selskap med flere gjester. Ettersom tapas består av mange forskjellige småretter, er det også enkelt å ta smittevernhensyn: La hver gjest få sin egen tallerken med et utvalg retter, så slipper dere at alle tar på det samme serveringsbestikket.

Vanligvis beregner vi 500-600 gram mat per person, inkludert tilbehøret. Da bør rundt halvparten av dette være kjøtt eller fisk, mens resten er salater, brød/foccacia, oliven, ost, aioli og en god olivenolje.

God jul!