Alt til jul får du hos KIWI

Dette trenger du til julefrokost eller julelunsj

Lurer du på hva du skal servere til julefrokost eller julelunsj? Her får du en oversikt over de vanligste påleggene og kokk Christer Rødseths egen oppskrift på julesild.

Christer Rødseth.Selv om årets julefrokost kun blir med den nærmeste familien, er det ingen grunn til at dere ikke skal kunne kose dere og nyte årets lengste måltid med samme spennende utvalg pålegg og juleretter som tidligere.

For kokk Christer Rødseth er det tre ting som MÅ være til stede på bordet for at det skal bli en skikkelig julefrokost for ham:

- Medisterkaker og medisterpølser fra julemiddagen må med, i tillegg er jeg veldig svak for Edamer, forteller han.

Rødseth lager også hvert år sin egen julesild. Selv bruker han fersk sild som han salter i 20 % saltlake i 10 timer, men det går også an å kjøpe ferdig spekesild.

- Deretter legger jeg den i en syltelake som består av 8 deler eddik, 2 deler vann og 10 deler sukker. Jeg bruker krydder som laurbærblad, nellik og stjerneanis for å få julepreget. Til slutt blander jeg den med seterrømme, hakket dill og sjalottløk, forteller han.

Dette har vi på julebordet

Harald Bregner er ferskvaresjef i KIWI og ekspert på ribbe og annen julemat. Alle har sine favoritter enten du kaller det julefrokost eller julelunsj. Hjemme hos ferskvaresjef Harald Bregner i KIWI har de også alltid rester etter julemiddagen på bordet, og der er det ofte kald ribbe i tynn skiver som får selskap av en god sennepssaus eller grov sennep på glass.

For inspirasjon til ribba, se her! 

 Juleomelett med Edamer, spinat, røkelaks og vårløk

Vi spiser faktisk mer fisk i jula enn ellers i året, og laks i flere varianter er også en klassiker på julebordet. 

  • Røkt laks
  • Gravet laks
  • Lefser
  • Eggerøre 

Ønsker du flere tips? Se alle juleoppskriftene her 

  • Tomatsild
  • Julesild (se også Christers oppskrift lenger opp)

Du finner både julelaks og julesild til frokostbordet hos KIWI.

I juledagene bugner gjerne bordene av tradisjonsrikt og smakfullt julepålegg. Husk frukt og grønnsaker for et friskt og fargerikt måltid. 

Husk! Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 prosent Trumf-bonus på all fersk fisk, frukt og grønt hos KIWI

Godt pålegg til julefrokosten

  • Juleskinke (se oppskrift)
  • Sylte
  • Lammerull
  • Kalkunfilet
  • Italiensk salat
  • Edamer 
  • Brie
  • Camembert
  • Blåmuggost
  • Kjeks
  • Druer
  • Stangselleri
  • Klementinbåter

Se Christers tips til hvordan du lager et godt ostefat, og hvilke oster han mener bør være med.

Forslag til pålegg og produkter som passer godt til julelunsj. Utvalget kan variere fra butikk til butikk.

 Hvilket brød er best?

Saftig fikenbrød og kakao er klassikere til julelunsjen. TIlsett cayenne og kardemomme i kakaoen for smak av jul.

Brød har virkelig fått sin renessanse i år, når store deler av landet har hatt hjemmekontor og vært nødt til å lage sin egen lunsj hver dag. Renessanse har det også vært i KIWIs brødhyller, der kvalitetsbrødene fra Bakerens Utvalgte virkelig har utfordret spesialbrødene du vanligvis kjøper på bakeriet.

Her har bakerne jobbet i lang tid med å utvikle den beste bakeprosessen for å få frem den beste smaken i brødene, samtidig som de holder seg saftige enda lenger enn tidligere brød. Her brukes kun de beste råvarene. En større del av bakeprosessen gjøres også for hånd, til forskjell fra de fleste andre brød man vanligvis kjøper i dagligvarebutikken.

Bakerens Utvalgte brødserie består av Gourmetloff, Havre- og surdeigsbrød, Surdeigsbrød og Kornbrød. (Disse er dessverre ikke tilgjengelige i Nord-Norge).

Ellers står ofte et godt julebrød også på lunsjbordet.

Prøv et av Bakerens Utvalgte brød til jul i år. Eller hva med Nystekt julebrød på bare 8 minutter?