Julekaker som kan fryses og andre tips til oppbevaring av julebakst

Et par unge hender, og et par eldre hender som baker pepperkaker. Foto.

Juleforberedelsene kan fort bli hektiske, men med noen enkle snarveier kan du unngå både stress og matsvinn. Her er en oversikt over hvilke julekaker du kan bake på forhånd, hvilke som kan fryses, og hvilke som holder seg fint i kakeboksen.

Hvert år skjer stort sett det samme. Vi planlegger for en rolig og avslappende førjulstid, og lover oss selv at dette blir året vi endelig skal være ute i god tid. Dessverre blir det ofte «same procedure as last year», uansett hvor store ambisjonene har vært. Heldigvis finnes det noen enkle grep som kan ta stresset ut av forberedelsene, og én av disse er å bake noen av julekakene tidligere. 

juleprisbanner

Flere av julens kakesorter kan nemlig bakes i god tid før julefeiringen og tas frem når du har gjester eller bare får lyst på noe godt. Her får du Leif Arne Fardal, kundeansvarlig for industri i Mills, sine beste tips til hvilke julekaker som kan bakes i forkant, samt en oversikt over hvordan de bør oppbevares.

Tips: Har du ikke tid til å bake? Fortvil ikke! Det er lov å kjøpe seg fri fra julestresset med ferdigbakte julekaker i butikk. KIWI har et rikt utvalg ferdige julekaker for enhver smak.

De «tørre» kakene

Melange_JUL_samlebilder julekaker_6.jpg
Visste du at den unike sammensetningen av planteoljer gjør at Melange egner seg utmerket til bakst? Foto: Melange

Mange av de klassiske «tørre» julekakene, som peppernøtter, kokosmakroner, pepperkaker, havreflarn, sjakkruter og kakemenn, har svært god holdbarhet så lenge de oppbevares riktig. La kakene avkjøles etter at de har kommet ut av ovnen, og putt dem deretter i en mørk og lufttett beholder. Noen tenker kanskje at de burde stå litt kjølig, og de må gjerne settes i kjelleren, men de må ikke settes ut. Jevn temperatur gir best holdbarhet. Da beholder kakene sprøheten og den gode smaken gjennom hele julen (og enda lenger). 

— Melange gjør at deigen til de tradisjonelle småkakene blir fastere, slik at den er lettere å kjevle ut og holder bedre på fasongen under baking. Dette gjør også at de ferdige småkakene blir ekstra sprø og fulle av smak, forteller Fardal.

Disse kakene bør fryses

Det er imidlertid ikke alle julens sorter som holder seg like godt i kakeboksen, men flere av disse kan heldigvis fryses.

Gjærbakst

Gjærbakst egner seg som oftest godt til frysing, og dette gjelder også for lussekatter. Har du lussekatter til overs etter Luciadagen, kan disse legges i fryseren og tas ut når du har lyst på en lussekatt eller to. Legg de frosne lussekattene på benken og la de tine i romtemperatur før du varmer dem i varmluftsovn i 3 minutter på 200 grader. Da smaker lussekattene som nybakt igjen.

Lussekatter_julekaker.jpg
Lussekatter er en obligatorisk del av manges julefeiring. Foto: Melange

Julekake og vørterbrød er to andre sorter som hører julen til, og som det er lett å bake flere av på én gang. Ønsker du å bake kakene på forhånd eller har bakst til overs, kan du enkelt fryse dem ned. Følg samme fremgangsmåte for tining som for lussekattene for best resultat.

— Melange gjør at gjærbaksten hever godt, og passer derfor utmerket til lussekatter, julekake og vørterbrød. Mitt beste tips er å elte deigen nesten helt ferdig før du tilsetter margarinen for best mulig resultat, sier Fardal.

Smultbakst

Klassisk smultbakst, som smultringer og hjortetakk, er også kaker som egner seg spesielt godt til frysing. Ikke bare spares du for stresset forbundet med frityrsteking midt i julestria hvis du velger å fryse ned smultbaksten, men du slipper også lukten av smult i juleselskapet. En annen fordel er at du til enhver tid kan ta opp det antallet smultbakst du trenger, og dermed unngå matsvinn. 

Kransekake og kransekakestenger

Kransekakedeig kan brukes til så mangt, og er for mange en smak som virkelig hører julen til. Av kransekakedeig kan du bake alt fra kransekake til kransekakestenger, samt overflødighetshorn og bunnen på julekaken Sarah Bernard.

Kransekake har svært god holdbarhet i fryseren, og kan med trygghet bakes lenge før den skal serveres. Kaker bakt med kransekake har i tillegg god holdbarhet i romtemperatur, og er en av svært få matvarer du faktisk kan fryse og tine flere ganger siden fryseprosessen tilfører fuktighet som gjør kakene seigere.

Tips: Lurer du på hvordan du skal få bakst med kransekakedeig seig? Svaret er faktisk å putte det i fryseren.

Sarah-Bernhard-bit-1600x1067 (1).jpg
Kransekakedeig kan brukes til mye, for eksempel som bunn til småkaken Sarah Bernard. Foto: Melange

Porsjonskaker

Flere av de klassiske porsjonskakene egner seg også utmerket til frysing. Risboller har god holdbarhet i både fryser og kjøleskap, så her er det bare å plassere dem der du har mest plass tilgjengelig. Velger du fryseren, kan du slå deg til ro med at kakene kun trenger en halvtime på å tine.

Den klassiske Sarah Bernard-kaken med mandelbunn av kransekakemasse, trøffelkrem og sjokoladetrekk smaker ikke bare nydelig nybakt. De blir nesten enda bedre av en tur i fryseren. Dette er derfor kaker du med trygghet kan bake i forkant av julen. Plasser kakene i en tett plastboks i fryseren, og ta opp det antallet du trenger.

Tips: Visste du at Sarah Bernard også kan lages i langpanne for å spare tid?

Marvposteier er en klassisk og smakfull julekake med smak av mandler og konjakk, som er elsket av mange som ikke foretrekker «tørre kaker». Det er også en kake som trygt kan fryses. I liket med de fleste andre julekakene, plasseres også marvposteiene i en lufttett boks og tines i romtemperatur.

— Dersom du på forhånd vet at baksten skal fryses, vil jeg anbefale å øke mengden Melange og tilsette litt mindre væske. Det gjør at kakene får et høyere tørrstoff, som igjen gjør det mindre sannsynlig at de krystalliserer seg i fryseren, sier Fardal.

Andre julekaker som egner seg godt til frysing