Alt til jul får du hos KIWI

Slik steker du perfekt kalkun

Stek hel kalkun til det store festmåltidet. Her er tipsene for et vellykket resultat.

Det er få middagsretter som ser riktig så imponerende og fristende ut som en perfekt stekt kalkun. Den fungerer rett og slett som bordpynt på festbordet helt selv, og i tillegg smaker kalkunkjøtt kjempegodt. Det å steke kalkun er slettes ikke vanskelig, og veldig mye av arbeidet gjør seg mer eller mindre selv.

Beregn rundt 500 gram rå kalkun per person. Er dere veldig mange som skal spise, kan det være greit å supplere med kalkunfileter i tillegg til den hele fuglen. 

Tining og forberedelser

Når du tar kalkunen opp av fryseren, anbefales det at du skyller den raskt i kaldt vann. Dette setter i gang tiningen. Tørk så kalkunen, sett den på en rist og gni den inn med en blanding av sukker og salt. Sett den deretter i kjøleskapet og la den stå der i minst to døgn – gjerne tre – utildekket. Dette vil bidra til å gjøre skinnet sprøtt og kjøttet saftig. Innmaten kan du bruke hvis du vil koke kraft til sausen. 

Hel kalkun
Tin kalkunen noen dager i forveien i kjøleskapet. Ta den ut og tørk den lett med et papirhåndkle. Bilde 📸 PRIOR.

Fyll med stuffing

Dersom du ønsker stuffing kan du fylle kalkunen med det. Da lukkes åpningen med en stekenål eller sys igjen. 

Stuffing til hel kalkun
Stuffing med eple, rødløk, appelsin, rosmarin og timian. Bilde 📸 PRIOR. 

Her er oppskriften på ulike stuffing

Bruker du ikke stuffing, kan kalkunen fylles med store appelsinbåter, epler eller andre grønnsaker og/eller frukt som setter god smak på kjøttet.

Smør under skinnet

Etter et par døgn, er kalkunen klar til steking, men først skal den romtempereres i tre timer. Legg urter som timian og rosmarin i en langpanne, og plasser kalkunen oppå disse med brystet opp.

Før hånden forsiktig innunder skinnet ved enden av lårene og bakover til enden av fileten. Klem to spiseskjeer smør innunder skinnet på hver side, og prøv å fordele det ved å glatte fra oversiden. Smelt også litt smør sammen med olje og hell det over kalkunen så den er dekket. Du trenger omtrent 150 gram smør og fire spiseskjeer olje til sammen.

Stø til slutt et par klyper salt og nykvernet pepper over kalkunen.

Pensle kalkunen med smør og urter
Pensle kalkunen med smør, salt, pepper og urter. Gni det godt inn, både under og over skinnet. Bilde 📸 PRIOR.

Knyt sammen beina

Mange syns det er godt med stuffing i kalkunen, og her kan du egentlig velge litt etter smak og behag. Det fungerer for eksempel godt å fylle den med en neve friske urter og båter av sitron, epler, rødløk og andre frukter og grønnsaker.

Du kan også lage stuffing av farse. Bland kjøttdeigen med løk, urter, rømme, sennep og krydder eller lag din egen variant. Bruk fantasien og fyll kalkunen med de smakene du syns er best til det magre, fine kjøttet.

Når kalkunen er fylt, knyter du beina sammen med en hyssing og folder vingene under den for å unngå at de blir brent.

Steking og hvile

Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen. La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres. Hvis du har stuffing i kalkunen, vil steketiden være 30 min lenger.

Når kalkunen har hvilt, er den klar for å deles opp. Dette kan du enten gjøre på kjøkkenet, eller ved bordet hvis ferdighetene tillater det. Tradisjonelt tilbehør til en norsk nyttårs- eller festmiddag med kalkun er gjerne brun saus, kokte poteter og waldorfsalat, men kalkun passer egentlig med det aller meste. Prøv med ovnsbakte grønnsaker, bønner, rosenkål eller andre grønnsaker du liker godt.

Hel stek kalkun
Hel stekt kalkun klar til servering. Bilde 📸 PRIOR.

Sauser til servering:

Bruk restene i gryte

Kalkun passer utmerket i en grønnsakssuppe. Lett og god restemat hvis julen har blitt litt tung.
Kalkun passer utmerket i en grønnsakssuppe. Lett og god restemat hvis julen har blitt litt tung.

Restene etter kalkunmiddagen kan brukes på mange måter både til lunsj og middag. Sjekk for eksempel disse oppskriftene:

Får du mye rester igjen etter kalkunmåltidet kan du for eksempel lage en rotgrønnsakssuppe med kalkunkjøtt og timian-aioli.