Stek hel kalkun til det store festmåltidet. Her er tipsene for et vellykket resultat.
Beregn rundt 500 gram rå kalkun per person. Er dere veldig mange som skal spise, kan det være greit å supplere med kalkunfileter i tillegg til den hele fuglen.
Tining og forberedelser
Skal du servere helstekt kalkun må den kjøpes inn noen dager før festen. Kalkun skal nemlig tine minst to døgn i kjøleskap.
Start med å fjerne posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig og legg kalkunen forsiktig i en langpanne.
Fyll med stuffing
Dersom du ønsker stuffing kan du fylle kalkunen med det. Da lukkes åpningen med en stekenål eller sys igjen.
Her er oppskriften på ulike stuffing
Bruker du ikke stuffing, kan kalkunen fylles med store appelsinbåter, epler eller andre grønnsaker og/eller frukt som setter god smak på kjøttet.
Smaksetting
Kalkunen pensles med smør, salt og pepper. Hakket frisk rosmarin på toppen gir god smak.
Hvis du ønsker det, kan du legge smør og urter inn under skinnet, da blir det ekstra saftig og mørt! Bland krydderet med smør, skjær flere lommer i skinnet og legg hvitløk og krydder smør under huden på fuglen under steking.
Steking og hvile
Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen.
La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres. Hvis du har stuffing i kalkunen, vil steketiden være 30 min lenger.
Sauser til servering:
Bruk restene i gryte
Får du mye rester igjen etter kalkunmåltidet kan du for eksempel lage en rotgrønnsakssuppe med kalkunkjøtt og timian-aioli.