Å lage en god og sunn matpakke som barna spiser opp, trenger ikke å ta lang tid. Her finner du våre beste tips til hvordan du kan lage en fristende matpakke på under 10 minutter.
Å lage matpakke til barn kan være en skikkelig utfordring, spesielt når man står ved kjøkkenbenken om morgenen og har dårlig tid. Helst skal den være både sunn, se fristende ut og smake godt, selv etter noen timer i romtemperatur.
Trenger du inspirasjon? Her har vi samlet våre beste tips til en sunn matpakke som gir barna påfyllet de trenger.
5 tips for en sunn matpakke til barn
1. Fyll matpakken med farger
Barn spiser med øynene, som oss voksne. Tilsetter du frukt og grønnsaker i ulike farger gjør du matpakken både mer fristende og litt sunnere. Gulrot i staver, cherrytomater, blåbær og sukkererter holder seg godt og egner seg derfor i matpakken. De fleste barn spiser mer frukt og grønt når det er delt i biter, så skjær gjerne opp en eller flere typer frukt og legg alt i en egen lufttett boks. Både epler, melon, kiwi og ananas er populære innslag.
Les også: Fargene forlenger livet
2. Sørg for at maten holder seg fersk
Matpakken blir fort svett og uappetittlig når den har ligget i sekken eller veska i noen timer. Et smart tips er å legge ved et lite kjøleelement beregnet på matbokser, eller legge en smoothiepose i fryseren og bruke den som et kjøleelement. Porsjonspakninger av pålegg som for eksempel leverpostei, makrell i tomat og tubeost er også supre å legge ved, spesielt om du har barn som foretrekker knekkebrød fremfor brød. Bruk gjerne en matboks med flere rom så unngår du at brødskivene blir fuktige av frukt og grønt, eller at pålegget setter smak på tilbehøret.
3. Tenk alternativt når det kommer til pålegg
Gjør matpakken spennende og næringsrik ved å variere pålegget. Hva med å teste egg og bacon, pesto og ost eller eggerøre og skinke? Eller har du kanskje rester fra gårsdagens fiskekakemiddag? Disse egner seg også godt på brødskiva og du vil få en næringsrik matpakke som metter godt og lenge.
Les også: Matpakketips: God matpakker for voksne og barn
4. Varier tilbehøret til brødskivene
De færreste synes det er gøy å spise det samme hver eneste dag. Derfor er det lurt å variere innholdet i matpakken. Legg gjerne med:
- Nøtter og tørket frukt
- Rester etter gårsdagens middag
- Grove vafler
- Yoghurt og kornblanding
- Kjøleskapsgrøt
- Müslibarer
- Omelett eller hardkokt egg
5. Ha oppskåret brød i fryseren
Har du ferskt, oppskåret brød i fryseren kan du ta ut det antallet brødskiver du trenger når du skal smøre matpakken. Da vil brødet være tint og ferskt til matpakken skal spises, og på denne måten holder pålegget seg bedre også. Velg grovt brød med finmalt korn, mange barn er ikke så glad i store korn og frø. I tillegg metter grovt brød lenge og gir jevnt blodsukker, noe som er viktig for barn som skal konsentrere seg på skolen.