Fiskegrateng er en lettvint og god middag som hele familien setter pris på. Her får du tips til 5 typer tilbehør du kan servere sammen med fiskegratengen, samt ernæringsfysiologens syn på saken.
Det finnes knapt en mer folkekjær og tradisjonsrik hverdagsrett enn fiskegrateng. Retten, som i hovedsak består av fisk, mel, melk, egg, griljermel og kanskje litt makaroni, er nok allerede et fast innslag på mange ukemenyer i Norge, og et fiskemåltid som selv de yngste kan juble over. Men er det egentlig sunt?
La fisken spille hovedrollen
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, er fiskegrateng et godt alternativ for å få familien til å spise mer fisk. Hun understreker likevel at det er noen ting du bør tenke på når du serverer fiskegrateng.
— Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, og én av disse middagene kan godt bestå av fiskegrateng. Velg helst en fiskegrateng som inneholder mest mulig fisk, og server den sammen med en stor porsjon grønnsaker, sier hun.
Én måte å sikre at fiskegratengen har et høyt fiskeinnhold på, er ved å lage den selv. I følge Sundfør er det flere fordeler ved å gjøre dette, blant annet valgmulighetene det gir.
— Når du lager fiskegratengen selv, har du mulighet til å tilpasse mengden fisk og variere innholdet etter familiens preferanser. Du kan for eksempel bytte ut vanlig makaroni med en fullkornsvariant, blande hvit og rød fisk og tilpasse mengden saus, forteller hun.
Sundfør understreker imidlertid at det også er greit å velge en ferdiglaget variant om tiden ikke strekker til, og at helsegevinsten ved å spise fisk er stor uansett.
Rask og enkel middag
Er du på jakt etter en ferdiglaget variant, er God gammeldags fiskegrateng fra Findus et godt alternativ. Den har en mild og god smak, og er laget med gode og sunne råvarer som fryses ned raskt etter tilberedning. Dette gjør at næringsstoffene bevares like godt som i ferske produkter. Rett og slett det perfekte alternativet for deg som ønsker at middagen lager seg selv.
Dette kan du servere sammen med fiskegratengen
Er du ny i fiskegratengens verden eller ute eller inspirasjon til nye måter å servere den på, har vi samlet noen forslag her. Alle oppskriftene er tilpasset fire personer.
1. Råkostsalat med en vri
Fiskegrateng og råkostsalat går sammen som hånd i hanske, men hva med å prøve en ny vri på råkostsalaten? Denne varianten med honning- og sitrondressing kommer garantert til å bli en hit på middagsbordet.
Dette trenger du:
- Findus God gammeldags fiskegrateng
- Et halvt grønt eple
- En halv gulrot
- 1/3 isbergsalat
- 1/3 fennikel
- 2 ss olivenolje
- 1 ts honning
- 1 ts hvitvinseddik
- 1 ss sitronsaft
- salt og pepper
Slik gjør du det:
- Stek fiskegratengen som anvist på pakken. La den hvile noen minutter når den er ferdig.
- Skjær eplet i tynne skiver, riv gulroten og kutt salat.
- Skjær fennikel i fine, tynne strimler, og bland alt sammen.
- Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten skål. Smak til med salt og pepper. Fordel dressingen over salaten. Legg gjerne til noen friske urter hvis du har det.
2. Frisk og fyldig salat med blomkål og egg
Er du glad i det tradisjonelle eggesmøret, men ønsker ikke å skeie ut i hverdagen? Lag en fristende salat med blomkål og egg istedenfor!
Dette trenger du:
- En halv blomkål
- 2 stk egg
- 1 liten pose blandet salat
- 1 sitronsaft
- 1 ss olivenolje
- Findus God gammeldags fiskegrateng
Slik gjør du det:
- Stek fiskegratengen som anvist på pakken. La den hvile noen minutter når den er ferdig.
- Kok eggene til de blir hardkokte, og avkjøl i kaldt vann. Skrell eggene og del opp i båter.
- Skjær blomkål i skiver og stek i en stekepanne.
- Ha grønn salat i en bolle og vend inn sitronsaft og olivenolje. Topp med stekt blomkål og egg.
- Server salaten med nystekt fiskegrateng.
3. Fiskegrateng og asiatisk kålsalat
Asiatiske smaker er sjelden det første som blir nevnt når man snakker om tilbehør til fiskegrateng, men ikke la det stoppe deg! Denne asiatiske kålsalaten med ingefær- og soyadressing passer utmerket til fiskegrateng, og tar retten til et nytt nivå.
Dette trenger du:
- En pose Grønn & frisk grønnkålmiks
- Et halvt grønt eple
- 1 ss ingefær, finhakket
- 1 ss eplesidereddik
- 1 ss soyasaus
- salt og pepper
- Findus God gammeldags fiskegrateng
Slik gjør du
- Stek fiskegratengen som anvist på pakken. La den hvile noen minutter når den er ferdig.
- Riv eple på et rivjern. Ha eple og grønnkålmiks over i en bolle.
- Finhakk ingefær og ha i en liten bolle. Tilsett eplesidereddik og soyasaus, og rør sammen.
- Hell dressingen over salaten og topp gjerne med finhakket koriander. Server med nystekt fiskegrateng.
4. Fiskegrateng med soltørkede tomater, brokkoli og blomkål
Soltørkede tomater smaker godt til mange ulike retter, også fiskegrateng. Kombiner med stekt blomkål, brokkoli og et dryss med parmesan, så har du en hverdagsmiddag som er en fest verdig!
Dette trenger du:
- Findus God gammeldags fiskegrateng
- En halv blomkål
- En halv brokkoli
- Soltørkede tomater, finhakket
- Parmesan
Slik gjør du det:
- Stek fiskegratengen på 200ºC, varmluft i 45 minutter. Ta gratengen ut av ovnen og la den hvile i 5 minutter før servering.
- Kutt soltørkede tomater i mindre biter og sett til side.
- Ha brokkoli og blomkål i stekepannen og stek på høy varme under stadig omrøring. Grønnsakene er ferdig etter ca. 5-6 minutter, når de er gjennomvarme.
- Dryss soltørkede tomater og parmesan over grønnsakene og server sammen med fiskegratengen. God middag!
5. Fiskegrateng og asiatisk agurksalat
Lag en moderne vri på den klassiske fiskegratengen med en asiatisk agurksalat! Friskt, sunt og kjempegodt. Denne kommer du garantert til å lage igjen.
Dette trenger du:
- Findus God gammeldags fiskegrateng
- 1 stk agurk
- 1 neve peanøtter
- 1-2 ss sesamfrø
- koriander
Dressing:
- 5 ss vann
- 4 ss eplesidereddik
- 1 ss sukker
- 1 klype salt
- 1 ss ingefær, finhakket
Slik gjør du det:
- Lag en marinade av vann, eplesidereddik, sukker, salt og finhakket ingefær.
- Skjær agurken i tynne skiver med en ostehøvel, og legg i marinaden. La ligge i 10-15 minutter, eller til gratengen er ferdig stekt.
- Bland peanøtter, sesamfrø og korianderblader inn i agurksalaten, og topp gjerne med spirer.