Få kokkens beste hverdagsknep

Slik hever du smaken på 5 vanlige middagsretter

Lag middag med mer smak.

De fleste familier har faste middagsretter som de rullerer på. Er du lei dine faste hverdagsretter? Her er får du kokkens beste tips til hvordan du enkelt kan gi hverdagens middager et løft!

Vi har alle vært der. Det er mandag og nok en uke med middager skal planlegges. I en travel hverdag er det lett å gå i den samme tralten, noe som har en tendens til å bli litt kjedelig i lengden. Heldigvis finnes det enkle grep som kan gjøre selv de vanligste hverdagsretter litt mer spennende.

Daniel Barry er konseptutvikler og kokk i Haugen-Gruppen og en ekspert når det kommer til å få maten til å smake enda bedre med få grep. Her får du hans beste tips til hvordan du kan ta fem av Norges mest spiste middagsretter til nye høyder, samt noen tips til hvilke produkter du alltid bør ha for hånden når du lager mat.

1. Spagetti med kjøttsaus

Spagetti med kjøttsaus.jpeg

Spagetti med den klassiske tomatiserte kjøttsausen er en favoritt i mange norske hjem. Sausen som ofte består av hermetiserte tomater, tomatpuré, krydder, grønnsaker og kjøttdeig er nydelig i seg selv, men det finnes faktisk en ingrediens som kan gjøre den enda bedre.

– Du vil kanskje ikke tro det, men Kikkoman soyasaus er som skapt for tomatbaserte sauser. En tomatsaus inneholder allerede flere ingredienser med smak av umami, og det samme gjør Kikkoman Soyasaus. Noen dråper soyasaus kan derfor heve kjøttsausen til et nytt nivå, fordi det rett og slett gjør at retten smaker mer, sier Barry.

Her får du Daniel Barrys beste oppskrift på spagetti med kjøttsaus

2. Wok

Wok

I en travel hverdag er det lite som slår en god wok. I tillegg til å være en sunn og god rett, kan woken varieres til det uendelige. Likevel finnes det noen enkle knep som kan gjøre woken, uavhengig av innhold, enda bedre. 

– Mitt beste tips er å lage en skikkelig digg woksaus. En hjemmelaget woksaus trenger hverken å ta mye tid eller mange ingredienser, men kan likevel løfte smaksopplevelsen betraktelig. Kikkoman soyasaus er den perfekte basen for enhver god woksaus, sier Barry.

I en travel hverdag er imidlertid tid ofte en mangelvare, og i de tilfellene er ferdig woksaus et svært godt alternativ. Også her har Barry noen gode tips til hvordan du kan gjøre totalopplevelsen enda bedre.

– Dersom du bruker ferdig woksaus, anbefaler jeg å ha noen dråper Kikkoman soyasaus på kjøttet, grønnsakene eller fisken før de wokes. Da kommer smakene enda bedre frem og totalopplevelsen blir enda bedre, forteller Barry.

 Her får du oppskriften på en enkel, men skikkelig god woksaus fra Daniel Barry:

Dette trenger du:

  • 1,5 dl kjøttbuljong (utblandet)
  • 2 ss Kikkoman soyasaus
  • 1,5 ts maisenna
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ss peanøttsmør
  • Smak til med lime

Slik gjør du:

Bland alt godt sammen og hell over grønnsakene og kjøttet.

3. Taco

Guacamole med tabasco.

Finnes det virkelig noe som kan gjøre taco bedre, spør du kanskje? Ja, det gjør det. I hvert fall hvis du liker at maten har et lite hint av spice. Ifølge Barry er det nemlig spesielt én saus som kan ta tacoen til nye høyder, og det er Tabasco.

– Tabasco er som skapt for taco! Ikke bare gjør sausen at alle selv kan bestemme hvor sterk de ønsker at maten skal være, men noen dråper Tabasco kan også være med på å gjøre den totale smaksopplevelsen både rikere og bedre.

Barry anbefaler å bruke Tabasco i alle bestanddeler der du ønsker å gi tacoen et lite piff, enten det er i kjøttet under steking, i guacamolen eller i en hjemmelaget salsa. Et par dråper et alt som skal til for at maten skal få mer smak, uten at den blir for sterk for de mer sensitive av oss.

Trenger du tips til hvilke sauser du alltid bør ha i skapet? Her finner du en oversikt.

4. Fiskesuppe

Fiskesuppe med sitron

Fiskesuppe er en sunn og god hverdagsmiddag som også varmer godt nå som høsten har meldt sin ankomst. Suppen, som i hovedsak består av fisk eller skalldyr, grønnsaker og en fiskebase, kan imidlertid bli enda bedre med en enkelt ingrediens.

– Sitron er den perfekte smaksforsterker i supper med skalldyr og fisk fordi det tilfører en friskhet og et hint av syre som spiller godt på lag med smaken av sjømat. Hvis du ikke har sitron for hånden, er Realemon sitronsaft et utmerket alternativ. Da har du alltid sitronsaft tilgjengelig, forteller Barry.

Dersom du synes den tradisjonelle fiskesuppen er litt kjedelig, finnes det også et annet alternativ som kan gjøre den mer spennende. Bland inn en skje med Tabasco eller Sriracha mens suppen koker, og få en spennende suppe med et ekstra piff.

5. Fiskepinner

Fiskepinner.jpg

De fleste med barn i hus har allerede et velkjent forhold til fiskepinner. Retten er både kjapp og enkel å lage, og en utmerket måte å få barna til å spise mer fisk. Barry har flere gode tips til hvordan du kan gjøre middager med fiskepinner enda bedre.

– Når vi snakker om fiskepinner, så tenker jeg at det er mest relevant å se på tilbehøret. Det er så mange gode pureer som smaker godt med fiskepinner, og som også gjør det enklere å spise mer grønnsaker og bruke opp rester, sier Barry.

Pureer kan lages med grønnsakene du har tilgjengelig, men Barry anbefaler både gulrot og brokkoli som gode baser. I tillegg er søtpotet, pastinakk eller mais også gode alternativer som smaker godt. For å gjøre pureene enda bedre på smak, anbefaler han å bruke fond.

– Fond er en utmerket smaksforsterker som kan tilføre mye god smak, nesten uten innsats fra kokken. Det kan brukes i både kalde og varme sauser, supper, gryter eller pureer. Bland en spiseskje kremost og en spiseskje Bong Touch of Taste kyllingfond i grønnsakspureen, så har du et skikkelig godt tilbehør til fiskepinner, forteller Barry.

I tillegg til pureer, er hjemmelaget dipp noe som passer utmerket sammen med fiskepinner. Bland majones med enten Sriracha for en chilimajones, sitronsaft for en sitronmajones eller soyasaus, ingefær og hvitløk for en asiatisk majones. Enkelt, billig og kjempegodt.