Grønnsakene som egner seg best til wok

Slik tilbereder du wok-grønnsakene riktig

Wok kan varieres i det uendelige, og du kan godt sette sammen en skikkelig god middag med det du måtte finne av grønnsaksrester i kjøleskapet. Men for å unngå at grønnsakene blir overkokte og smakløse er det viktig å tilberede grønnsakene riktig. Her får du tipsene du trenger, og kanskje noen nye favoritter til hverdagswoken.

Sukkererter

Sukkererter er søte, saftige og sprø og passer perfekt til wokretter. Vask og skyll sukkerertene før bruk. Fjern eventuelt stilk og streng på belgen, snitt dem i to på skrå og wok dem raskt i olje i maks to minutter. De skal være varme, men fortsatt sprø.

Riktig steketid sørger for at sukkerertene er varme, men sprø ved servering.
Riktig steketid sørger for at sukkerertene er varme, men sprø ved servering.

Vårløk

Visste du at vårløk egentlig er små løk? De er bare ikke fullt utvokste ennå. Den milde og herlige smaken passer perfekt til wok. Skyll vårløken og rens godt mellom bladene. Fjern røttene, før resten av løken deles i ønskede biter. Vårløk skal ikke varmebehandles lenge og kan tilsettes mot slutten av steketiden slik at den kun blir gjennomvarm.

Squash

Squash passer til alt, men smaker forskjellig i ulike retter. Det er på grunn av grønnsakens fantastiske evne til å trekke til seg smak, lukt og aroma fra andre ingredienser. Vask squashen, skjær av stilken og endene, og skjær den i passe store biter. Wok i cirka to minutter. Squash smaker godt i wokretter med smaksrike sauser, som denne enkle varianten med laks.

Squash smaker godt i wokretter med smaksrike sauser.
Squash smaker godt i wokretter med smaksrike sauser.

Asparges

Asparges er ikke den mest vanlige wok-grønnsaken, men den grønne varianten egner seg svært godt og smaker nydelig i wok med fisk og sjømat. Riktig tilberedt er den delikat, sprø og saftig. Du kan kjøpe aspargestopper som kan puttes rett i panna, eller hele asparges. Skjær vekk 2 til 3 centimeter av den hvite delen, og del den i mindre biter. Stek den i maks to minutter og gjerne som en av de siste grønnsakene du har i pannen. Asparges kan nemlig fort bli overkokt.

Brokkoli

Brokkoli er en allsidig grønnsak, som de fleste elsker. Riktig tilberedt tilfører den en sprø og knasende god smak. Skyll brokkolien, skjær av stilkenden og bladene, og skrell stilken. Del opp toppen i mindre buketter, og skjær stilken i tynne skiver. Brokkolien trenger bare noen få minutter i woken, før den er klar til å spises.

Blomkål

Mange tenker nok ikke på blomkål som en typisk wok-grønnsak, men den milde smaken gjør at den egner seg godt med smaksrike woksauser. Fjern bladene og bryt eller skjær blomkålen i buketter. Skjær så disse i skiver og wok i cirka 3 minutter til bitene akkurat er møre.

Det er også blitt populært å erstatte ris med blomkålris. Prøv for eksempel denne oppskriften på kyllingwok med ris av blomkål og brokkoli.

Squash smaker godt i wokretter med smaksrike sauser.
Squash smaker godt i wokretter med smaksrike sauser.

Kål

Kål i alle varianter egner seg supert i wok. Alt fra eksotiske sorter som pak choy til norsk hodekål og rødkål. Riv av de ytterste bladene og skyll godt under kaldt vann. Del deretter kålen i to, og skjær ut stilken med to skråkutt. Skjær deretter kålen i tynne skiver og wok i 2 til 3 minutter.

Gulrot

Gulrot er en wok-klassiker som passer til det meste. Gulrot er blant grønnsakene som trenger lengst steketid, et godt tips er derfor å skjære den i tynne strimler eller staver. Om du har et juliennejern kan du også fint bruke dette.

Kålrot

Kålrot smaker overraskende godt i wok. Del kålroten i to, og skrell den med en kniv og kutt den i tynne staver eller strimler. I likhet med gulrot trenger kålroten litt tid på å bli mør og kan derfor tilsettes i woken i starten.

Paprika

Paprika er en annen wok-favoritt. Bruk gjerne både rød, gul og grønn paprika i retten så gjør du middagen til en skikkelig fargefest. Vask paprikaen. Fjern stilken, samt hinner og frø. Del så paprikaen i ønskede biter. For å sikre at paprikaen fortsatt har litt krønsj ved servering kan du steke den til slutt.

Ingefær

Trenger du litt ekstra futt i middagsretten? Da er det bare å finne fram ingefæren. Den sterke roten gir nemlig fra seg en nydelig aroma. Bruk en kniv eller skje, og skrap av det tynne skallet. Riv roten på et rivjern, eller skjær den i tynne skiver. Husk å kutte på tvers av lengderetningen for å unngå trevler. Ingefær smaker godt i wokretter med kokos, som i denne raske hverdagswoken med strimlet svinekjøtt.

Ingefær setter en nydelig smak på wokretten.
Ingefær setter en nydelig smak på wokretten.

Reddiker

Reddiker er en annen grønnsak mange ikke tenker på som et alternativ når de handler inn til wokmiddagen. Men den pepperaktige smaken og knasende sprø konsistensen gjør at reddiken egner seg god i wok. Skyll reddiken godt. Skjær av de grønne bladene, samt roten. Skallet kan være bittert, så noen ganger lønner det seg å skrelle den. Reddiken trenger maks to minutter i stekepanna før den er klar.

Aspargesbønner

Aspargesbønner har en kraftig og god smak som passer ypperlig til wok, Alle ferske bønner skal varmebehandles før bruk, men først må aspargesbønnene skylles godt. Visne eller misfargede bønner kan fjernes. Kutt av endene. Stek dem i 2 til 3 minutter, så de ikke mister spensten.

Både aspargesbønner og sukkererter egner seg godt til wok.
Både aspargesbønner og sukkererter egner seg godt til wok.