Havner restene etter fredagstacoen ofte i søpla? Slutt med det! Her får du tips til gode og spennende oppskrifter som kan gi restene nytt liv.
Enten den spises på fredag, tirsdag eller hvilken som helst annen dag i uka, er én ting sikkert: Nordmenn elsker taco. Vi får rett og slett ikke nok av den herlige krydrede retten med meksikansk opphav, og det er det mange gode grunner til.
I tillegg til å smake godt, er tacoen en rett som kan varieres og tilpasses i det uendelige - alt ettersom hva du og familien har lyst på. Den kan lages med enten kjøtt, kylling, svin eller fisk, eller helt vegetarisk. Taco er også en rett som enkelt kan fylles med akkurat de grønnsakene du liker best, noe som er en fordel for de mer kresne av oss.
Men til tross for at tacoen er en favoritt som mange rett og slett ikke kan få nok av, er det også en rett som har en tendens til å etterlate seg en del rester. Nettstedet matvett.no anslår at nordmenn kaster rundt 417 000 tonn mat i året, og det er private husholdninger som står for brorparten av matsvinnet. Å bruke opp restene er derfor viktigere enn noen gang, og med tacorester er det heldigvis lett.
Dette kan du bruke restene til
Med enkle grep kan nemlig restene bli til en ny middag eller en spennende lunsj. Oppskriftene får du her.
Tips: Skal du bruker rester, er det viktig at disse oppbevares skikkelig før bruk. Tacokjøttdeig bør oppbevares i en lukket pose eller tett boks i kjøleskapet. Da er den holdbar i 3-4 dager, og kan spises både kald og varm. Har du lefser til overs, kan disse med fordel fryses og tas opp når de skal brukes.
Taco-suppe
4 porsjoner
Dette trenger du:
4 dl vann
1 stk grønnsaksbuljongterning
2 ss olje til steking
1 stk løk
1 fedd hvitløk
1 pose Old El Paso tacokrydder
2 pk hakkede tomater
Rester av paprika, bønner eller tomater
Til servering:
Rester av tacokrydret kylling
Rester av ost og rømme
Rester av mais
Tortillachips
Koriander
Slik gjør du det:
- Kok opp 4 dl vann og rør ut buljongterningen i det kokende vannet. Når buljongen er rørt ut, setter du blanding til side.
- Finhakk løk og hvitløk.
- I en ny kjele varmer du opp 2 ss olje. Stek løk og hvitløk til den er myk og blank.
- Tilsett posen med Old El Paso tacokrydder og stek i ca 2 minutter.
- Tilsett buljongvann, hermetiske tomater og rester av bønner, tomater eller paprika. La blandingen koke i ca. 15 minutter.
- Hell den ferdige suppen i skåler og topp med rester av tacokrydret kylling, ost, rømme, mais og knuste tortillachips.
- Server og nyt!
Taco-salat
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 pakke salat, f.eks. hjertesalat eller isbergsalat
400 g tacokrydret kjøttdeig, fisk eller bønner
200 g grønnsaksrester, f.eks. tomater, paprika, agurk eller mais
Til servering:
Rester av Old El Paso tacosaus
Rester av rømme
Slik gjør du det:
- Kutt salat grove biter og fordel bitene i fire skåler.
- Topp salaten med tacokrydret kjøttdeig, fisk eller bønner.
- Ved siden av kjøttet, fisken eller bønnene legges grønnsakene i striper på rekke og rad (se bilde).
- Topp med tacosaus og rømme.
- Server og nyt!
Salat-wraps
4 porsjoner
Dette trenger du:
4 blader hjertesalat
400 g tacokrydret kjøttdeig, fisk, kylling eller bønner
200 g grønnsaksrester, f.eks. tomater, paprika, mais, agurk eller løk
Rester av tacoskjell
Rester av Old El Paso tacosaus
Rester av ost
Rester av rømme
Slik gjør du det:
- Fyll fire hjertesalatblader med tacokrydret kjøttdeig, fisk, kylling eller bønner og grønnsaker.
- Topp med ost, tacosaus og rømme.
- Server og nyt!
Trend-quesadillas
4 porsjoner
Dette trenger du:
400 g tacokrydret kjøttdeig, fisk, kylling, eller bønner
200 g grønnsaksrester, f.eks. tomater, paprika, mais eller løk
4 stk Old el Paso Tortilla-lefser
Til servering:
Rester av Old El Paso tacosaus
Rester av rømme
Salat (bruk det du har)
Slik gjør du det:
- Legg fire tortillas oppå hverandre. Bruk en saks eller en kniv til å kutte en rett linje fra bunnen opp til midten av lefsene. Legg deretter tortillaene på rekke på en benk.
- Se for deg at tortillaen er delt i fire kakestykker som hver skal fylles med ingredienser. Start med å fylle det første kakestykket med for eksempel tacosaus, det neste med tacokjøttdeig eller bønner, det tredje med grønnsaker og det fjerde med ost. Gjør det samme på alle tortillaene.
- Brett de ulike kakestykkene over hverandre.
- Stek ferdigbrettede quesadillas i et toast-/ vaffeljern eller på høy varme i en tørr stekepanne i 3-5 minutter.
- Server med salat, salsa og rømme.
Taco-lasagne
4 porsjoner
Dette trenger du:
400 g tacokrydret kjøttdeig eller bønner
200 g grønnsaksrester, f.eks. tomater, paprika, agurk, mais eller løk.
4 stk Old El Paso Tortilla-lefser
3 dl Old El Paso tacosaus
Til servering:
Rester av rømme
Revet ost
Lime
Slik gjør du det:
- Sett ovnen på 200°C.
- Legg halvparten av tortillalefsene i bunnen av en smurt ildfast form. La lefsene overlappe.
- Fordel deretter halvparten av kjøttdeigen på lefsene, og topp med halvparten av grønnsakene. Dryss over ost og tacosalsa, før du gjentar prosessen en gang til.
- Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter, eller til osten er smeltet og gyllen.
- Server med båter av lime, salat og rømme.
Vaffelburritos
4 porsjoner
Dette trenger du:
4 stk Old el Paso Tortilla-lefser
400 g tacokrydret kjøttdeig, fisk, kylling, eller bønner
200 g grønnsaksrester, f.eks. tomater, paprika, mais, agurk eller løk
Revet ost
Rester av Old El Paso tacosaus
Til servering:
Rester av rømme
Guacamole
Salat
Lime
Slik gjør du det:
- Fyll fire tortillalefser med tacokrydret kjøtt, fisk, kylling eller bønner og grønnsaker.
- Topp med ost og tacosaus.
- Brett tortilla-lefsen sammen til en burrito.
- Stek burritoen i et toast-/vaffeljern i 3-5 minutter.
- Server den ferdigstekte burritoen med rømme, tacosaus, guacamole og en salat.
Tips: Visste du at burritos passer perfekt til å fryses? Pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie etter avkjøling og frys ned.