Taco på tre måter

Slik tar du fredagstacoen til nye høyder

Taco og skåler med ingredienser

Det er ikke til å komme bort ifra at taco sannsynligvis er en hyppig tilbakevendende rett på ukemenyen. Her får du tips til tre andre måter å servere den tradisjonelle fredagstacoen på.

Har du noen gang lurt på hvordan nordmenn ble så glade i taco? Svaret kan spores helt tilbake til 1965, da det norske oljeeventyret var i sin spede oppstart. Amerikanske oljearbeidere i Stavanger savnet sin tex-mex-taco, og kort tid etter innvandret det første tacoskjellet til Norge.

Den norske varianten av taco som vi kjenner så godt i dag, serveres tradisjonelt sett med tacoskjell eller tortilla, kjøttdeig, guacamole, salsa, rømme, revet ost og diverse grønnsaker og salat. Muligheten er mange, og kanskje er det nettopp alle valgmulighetene i taco som har gjort retten så populær som den er.

Noen bytter ut kjøttdeigen av okse med karbonadedeig eller kjøtt av svin eller kylling for et magrere resultat, andre bytter ut kjøttet med bønner og linser. Kanskje er du en av dem som ikke kan skjønne at det går an å spise noe annet enn autentisk meksikansk taco, med myke tortillas, mindre fyll og hjemmelaget guacamole?

Tips! Varm én tortilla av gangen i stekepannen noen sekunder på hver side, i stedet for å putte hele pakken i ovnen. Da får de en annen tekstur og smak!

Siden taco er en individuell rett, er det også enklere å introdusere nye smaker slik at alle som vil kan prøve og feile for å finne sin nye favorittkombinasjon. På denne måten kan taco også bli en rett som ikke bare er forbehold helgekosen, men passer like godt til hverdags.

Her får du forslag til tre andre måter å servere taco på – for deg som vil prøve med sjømat, vegetar eller enda bedre kjøtt:

Sjømat i tacoen

Torsketaco med mangosalat gir en svært god tacoopplevelse.
Torsketaco med mangosalat gir en svært god tacoopplevelse.

Fisk eller skalldyr i tacoen er foreløpig ikke en landeplage, men mange som prøver det synes det er veldig smakfullt og godt. I California er fisketaco en klassiker. Stykker av fast, hvit fisk kan stekes, grilles eller paneres og serveres med deilig limemajones, guacamole og friske grønnsaker. Eller hva med en torsketaco toppet med mangosalat?

Reker er også fabelaktige å bruke i taco i stedet for kjøttdeig. Du kan bruke både kokte reker eller scampi. Bruker du rå scampi kan du krydre dem med tacokrydder og steke dem i pannen med litt olje. Server dem i myke tortillalefser med salat og valgfrie grønnsaker og en syrlig dressing smaksatt med lime. De kokte rekene kan renses og brukes slik de er. Du kan for eksempel lage en dressing smaksatt med tacokrydder og servere til.

All scampi fra Fiskemannen er ASC-merket, noe som garanterer for miljøvennlig produksjon. Lerøy torskeloin finnes i enkelte KIWI-butikker.
All scampi fra Fiskemannen er ASC-merket, noe som garanterer for miljøvennlig produksjon. Lerøy torskeloin finnes i enkelte KIWI-butikker.

Laks kan også med stort hell brukes i taco. Bruker du den marinert i soya i terninger, får du en variant av poke. Steker du den med litt tacokrydder kan den brukes med mange av de faste tacoingrediensene. Vi holder en knapp på denne varianten med mango, avokado og soyasaus med lime.

Den aller beste måten å servere laksetaco på, er å skjære laksen i terninger, rulle dem i tacokrydder og så steke dem kjapt i pannen med litt olje for å beholde en rå kjerne. Server terningene i myke tortillas med guacamole, noen dråper lime og koriander på toppen. Lag en god og hot salsa av chili hvis du vil ha skikkelig futt i retten. Du kan til og med driste deg til å ha små terninger av moden og søt mango drysset over. Dette er god fredagstaco!

Vegetartaco

Mange ønsker å lage mer vegetarmat og taco er en fin måte å fikse den (vegetar)biffen på. Grønnsaker elsker krydder, derfor kan du krydre forslagene våre med det klassiske tacokrydderet.

Blomkål, søtpotetterninger eller brokkoli kan dampes og så stekes i pannen med krydder og bittelitt olje. Du kan bruke kokte kikerter og tilberede dem på samme måten. Panerte og friterte rosetter av kokt blomkål smaker godt med chilimajones og guacamole servert i lefse eller skjell.

Kan fantasien setter grenser for hva du kan putte i en vegetartaco.
Kan fantasien setter grenser for hva du kan putte i en vegetartaco.

Bønner kokt i spicy tomatsaus og tacokrydder er en nydelig erstatning til kjøttdeig-tacoen. Det er et hav av muligheter der ute og kun fantasien setter grenser. Ta også en titt blant våre taco-oppskrifter for flere tips.

Taco-tipset fra eksperten

Bildetekst: Taco med langtidsstekt høyrygg er virkelig verdt ventetiden. Du finner høyrygg i kjøledisken hos din lokale KIWI-butikk.
Bildetekst: Taco med langtidsstekt høyrygg er virkelig verdt ventetiden. Du finner høyrygg i kjøledisken hos din lokale KIWI-butikk.

Hans Petter Rasmussen, grillgal kjøttskjærer og pølsemaker, har følgende tips å komme med til fredagstacoen.

- Bruk høyrygg! Denne stykningsdelen har masse marmorering som gir dyp kjøttsmak. Den kan bli til verdens beste fredagstaco med litt kjærlighet.

Sett ovnen på 120 grader. Krydre og brun kjøttet på all sider på høy varme i en panne, kok ut pannen med 2 dl vann. Legg høyryggen i en ildfast form sammen med stekeskyen og dekk til med ett lokk eller aluminiumsfolie. Sett formen i ovnen og la stå i 5 timer. La det hvile i 20 minutter før du drar det fra hverandre med to gafler.

- Server dette i tacoen i stedet for kjøttdeig og tacoen din blir for alltid noe helt annet, frister grillmesteren.

Høyryggen kan også tilberedes i slow cooker, hvis man har det.

– Det helt perfekt å brune kjøttet først (i stekepanne eller på grill) og så hive stykket i slow cookeren på morgenen før man drar på jobb. Da er jo fredagstacoen praktisk talt ferdig når du kommer hjem fredag ettermiddag, råder Hans Petter Rasmussen.