Lutefisk er god tradisjonsmat, og for mange blir det ikke jul før de får et skikkelig godt lutefiskmåltid. Følg disse tipsene, og lutefisken blir perfekt hver gang.
Å tilberede lutefisk er enklere enn du tror. Det gjelder bare å starte forberedelsene i litt god tid og passe på å ikke overkoke fisken. Gjør du det, går den raskt i oppløsning, og måltidet blir ikke like delikat.
Salt før tilbereding
Når du skal servere lutefisk, bør du beregne 500-750 gram fisk per person. Skjær fisken i serveringsstykker, ha over salt og sett lutefisken kjølig et par timer før tilberedning. Dette gjør at du får en fastere fisk og et bedre sluttresultat. Etter salting heller du av vannet som har trukket ut av fisken, og skyller den med kaldt vann.
Du er nå klar til å tilberede lutefisken, og dette kan gjøres på flere måter. Her lærer du hvordan du tilbereder lutefisk i ovn, kjele og i mikrobølgeovn.
Lutefisk i ovn
________________________
Hvis du vil tilberede lutefisken i stekeovnen, starter du med å forvarme ovnen til 200 grader. Legg deretter lutefisken i en langpanne eller ildfast form, dekk formen med folie og sett formen eller langpannen inn i den forvarmede stekeovnen. Beregn 15 minutter steketid per kilo lutefisk.
Sjekk lutefisken underveis ved å klemme på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er den ferdig.
Se detaljert fremgangsmåte for hvordan du steker lutefisk i ovn her
Se oppskrift på Lutefisk i ovn med sennepssaus og ertepuré
Lutefisk i kjele
________________________
Et annet alternativ er å tilberede lutefisken i en kjele, eller i en fiskekjele med rist. Legg fisken på rist og dryss over omtrent to teskjeer salt per kilo lutefisk. Sett risten med lutefisken i en kasserolle med kokende vann, men pass på at vannet står under lutefisken.
Legg på lokket, og la vannet koke til fisken er ferdig. Dette tar omtrent ti minutter.
Visste du at?
Du kan bruke ulike typer kokekar, men de må ikke være laget av aluminium. Årsaken til dette er at aluminium blir farget av lut.
Lutefisk i mikrobølgeovn
________________________
Når du tilbereder lutefisk i mikrobølgeovn, legger du fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for koking i mikrobølgeovn. For best mulig resultat, bør du ikke koke mer enn en kilo lutefisk om gangen. Dryss over en teskje salt per kilo lutefisk og legg på lokket.
Sett ovnen på 600 watt og kok i omtrent seks minutter per kilo lutefisk. La fisken stå fem minutter med lokket på før servering.
Enklere lutefisk med Lerøy
I år har Lerøy gjort det enda enklere å lykkes med lutefisken! Lerøy gir deg et midtstykke av fisken der den øverste delen av nakke- og halestykket er skåret bort, slik at du sitter igjen med det aller peneste stykket. Dette gir i tillegg et jevnere stekeresultat, og derfor også potensielt lavere skuldre før middagen skal serveres.
Lutefisk-tilbehør
Det finnes mye godt tilbehør som passer til lutefisk, men det mest vanlige er nok å servere lutefisken med bacon, ertepuré og smør. Mange syns også det er godt med sennepssaus til lutefisk.
Se oppskrifter på det beste tilbehøret til lutefisk
Spiser du lutefisk flere ganger gjennom jula, kan det også anbefales å prøve litt nytt tilbehør til fisken. Du kan for eksempel teste lutefisk med chorizo og nøtter eller lutefisk med ovnsbakte småpoteter og kremet erte- og baconsalat. Blir det rester av fisken, kan det også anbefales å prøve lutefisk i lefse.