Tilbehøret som passer ekstra godt til torsk og skrei
Tilbehøret som passer ekstra godt til torsk og skrei
Hva skal du servere til torsk? Det er så utrolig mye mer enn kokte poteter og grønnsaker som passer til den nydelige hvite fisken. Her er noen av våre beste tips.
Torsk er en fantastisk anvendelig fisk, men likevel er det mange som sliter med å vite hva man skal servere til den eller hva som passer til den milde rene smaken.
Gladnyheten er at torsk faktisk passer til det meste. Er du likevel litt i beit for hva du skal servere som tilbehør? Her er noen gode tips å ta med på veien.
Potetpuré er en vinner uansett! Med hvitløk får den en litt mer spennende smak.
Ingredienser: (4 porsjoner)
1 – 1,5 kg stk poteter 2 dl lettmelk 4 ss olivenolje Salt og pepper 2 ss smør 2-3 fedd hvitløk
Slik gjør du: Kok potene møre (tid kan variere på grunn av potettype, størrelse på terninger og sesong), tilsett finhakket hvitløk og melk (juster melkemengden etter hvor tørre potetene er). Mos poteten med potetstapper. Smak til med salt og kvernet pepper
Soppstuing
Soppstuing er en klassiker. Prøv den til torsk!
Ingredienser: (4 porsjoner)
150 g sjampinjong 1 stk sjalottløk 1 ss smør 1 ss hvetemel 2 dl lett matfløte Salt Pepper
Slik gjør du: Skjær sopp i skiver, finhakk sjalottløk, og surr i smør til løken er myk og gyllen, ca. 2 minutter. Dryss over hvetemel og rør det godt inn. Tilsett fløte og la stuingen surre til den tykner litt. Smak til med salt og pepper.
Blomkålris
Blomkålris er et litt annerledes, men supergodt tilbehør til torsk.
Ingredienser: (4 porsjoner)
1,5 stk blomkål 8 ss pinjekjerner (ev. solsikke- eller gresskarkjerner) 12 ss olivenolje Flaksalt Nykvernet pepper 2 stk sitron
Slik gjør du: Forvarm ovnen til 200 grader. Riv blomkålen på et rivjern, eller kjør den i mindre buketter i en foodprosessor, til du har biter som ligner riskorn. Bland inn pinjekjerner (eller solsikke-eller gresskarkjerner), 1 ss olivenolje, 1⁄2 ts nykvernet pepper og en klype salt. Bak i ca. 15 minutter til blomkålrisen er myk og gjennomstekt, men uten farge. Vend inn 1 ts revet sitronskall i blomkålen og legg på tallerkenen.
Pepperrotsaus
En pepperrotsaus er nydelig til torsk.
Ingredienser (4 porsjoner)
2 ss hvetemel 4 dl melk salt Sort pepper 1 neve bladpersille 1 neve dill 1 ss pepperrot fra tube
Slik gjør du: Visp sammen mel og litt av melken i en kasserolle. Tilsett resten av melken. La det få et oppkok. Smak til med salt og pepper. Tilsett urter og pepperrot.
Slik gjør du: Forvarm ovnen til 200 grader. Skrubb gulrøttene og skjær dem i tynne strimler. Skrell søtpoteten og skjær den i tynne skiver. Skjær aspargesen i to på langs, og paprikaen i strimler. Legg grønnsakene jevnt utover et stekebrett. Skjær blomkålen i små buketter og legg dem på brettet. Hell over 2 ss olivenolje, strø over salt og pepper og bak i 20 minutter.
Sitronsaus
Sitron + torsk = sant. Sitronsaus er enkelt å lage også.
Ingredienser: (4 porsjoner)
25 g smør 2 ss mel 3 dl lettmelk 1 ss sennep dijon 0,5 ts muskat Salt og pepper 3 ss kapers 1 sitron kun saften 1 neve dill
Slik gjør du: Ta en stor kasserolle. Smelt smør, ha i mel og rør godt sammen. la det putre litt, sa° forsvinner melsmaken. Tilsett melk og visp til konsistensen blir tykk og glatt. Ha i sennep og muskat, og smak til med salt og pepper. Blant inn kapers, sitron og dill til slutt.
Fredrik Hald, kokk og sjef for produktutvikling i Lerøy
Både laks og ørret er god når fisken er medium stekt slik at den har en litt rå kjerne.
Husk at fisken fortsetter å steke når du tar den opp av pannen. Ikke gi den fem minutter ekstra for å være sikker. Da vil du få en fisk som er for mye stekt.
Følg med på fargen. Laks skal gå fra rød til rosa. Når den er ferdig så flaker den seg lett.
Å bli kjent med komfyren din spiller en stor rolle for resultatet. Noen komfyrer steker raskere enn andre.
En tykk panne holder mer på varmen enn en tynn panne.
Følg gjerne med på laksen underveis. Fisk trenger veldig kort tilberedningstid!
Hvis du har et veldig kaldt kjøleskap får du også en veldig kald fisk. Da vil tilberedningstiden være lenger enn det oppskriften sier. Hvis du har en romtemperert fisk vil det gå raskere å tilberede.