Slik lager du perfekt lutefisk

Lutefisk er god tradisjonsmat, og for mange blir det ikke jul før de får et skikkelig godt lutefiskmåltid. Følg disse tipsene, og lutefisken blir perfekt hver gang.    

Det å lage lutefisk er egentlig veldig enkelt. Det gjelder bare å starte forberedelsene i litt god tid og passe på å ikke overkoke fisken. Gjør du det, går den raskt i oppløsning, og måltidet blir ikke riktig like delikat.

Salt før tilbereding

Når du skal servere lutefisk, bør du beregne 500-750 gram fisk per person. Skjær fisken i serveringsstykker før koking. Ha over salt og sett lutefisken kjølig et par timer før tilbereding. Dette gjør at du får en fastere fisk på tallerkenen. Etter salting heller du av vannet som har trukket ut av fisken, og skyller den med kaldt vann. 

Lutefisk_Packs.jpg

Du er nå klar for å tilberede lutefisken, og dette kan foregå på flere måter. Her lærer du hvordan du tilbereder lutefisk i ovn, kjele og mikrobølgeovn. 

Lutefisk i ovn
________________________

Hvis du vil tilberede lutefisken i ovn, legger du den først i en langpanne eller ildfast form. Dekk så formen med folie og sett formen eller langpannen inn i stekeovnen. Temperaturen setter du på 200 grader. Beregn 15 minutter koketid per kilo lutefisk.

Sjekk lutefisken underveis ved å klemme på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er den ferdig.  

Lutefisk i kjele
________________________

Et annet alternativ er å tilberede lutefisken i en kjele eller fiskekjele med rist. Legg fisken på rist og dryss over omtrent to teskjeer salt per kilo lutefisk. Sett risten med lutefisken i en kasserolle med kokende vann, men pass på at vannet står under lutefisken.

Du kan bruke ulike typer kokekar, men de må ikke være laget av aluminium. Årsaken til dette er at aluminium blir farget av lut.

Legg på lokket, og la vannet koke til fisken er ferdig. Dette tar omtrent ti minutter. 

 

Lutefisk i mikrobølgeovn
________________________

Når du tilbereder lutefisk i mikrobølgeovn, legger du fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for mikrobølgekoking. For best mulig resultat, bør du ikke koke mer enn en kilo lutefisk om gangen. Dryss over en teskje salt per kilo lutefisk og legg på lokket.

Sett ovnen på 600 watt og kok i omtrent seks minutter per kilo lutefisk. La fisken stå fem minutter med lokket på før servering. 

Lutefisk-tilbehør

Det finnes mye godt tilbehør som passer til lutefisk, men det mest vanlige er nok å servere lutefisken med bacon, ertepuré og smør. Mange syns også det er godt med sennepssaus til lutefisk. 

Spiser du lutefisk flere ganger gjennom jula, kan det også anbefales å prøve litt nytt tilbehør til fisken. Du kan for eksempel teste lutefisk med chorizo og nøtter eller lutefisk med ovnsbakte småpoteter og kremet erte- og baconsalat. Blir det rester av fisken, kan det også anbefales å prøve lutefisk i lefse