Avocado

avokado

Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Avokado

Med mild smak og kremet konsistens er avokadoen en populær ingrediens og tilbehør til både snacks, frokost, lunsj og middagsretter. Avokadoen vokser på trær, og regnes derfor som en frukt, på tross av at den oftest blir brukt som en grønnsak.

Som KIWI PLUSS-kunde får du 15% bonus på alle epler, og alt av frukt og grønt i KIWI. Godt for helsa, godt for lommeboka

kiwi-pluss-logo.jpg Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt

Avokado næringsinnhold

Næringsstoff Verdi per 100g
Energi kcal 196 kcal
Fett 19,6 g
Karbohydrater 0,5 g
Kostfiber 4,8 g
Protein 1,9 g
Salt 0 g
Vitamin E 3,4 alfa-TE (28%*)
Vitamin B6 0,37 mg (26%*)
Folat 116 µg (57%*)
Kalium (K) 600 mg (30%*)
Kobber (Cu) 0,23 mg (23%*)

*= Andel av referanseverdi.

Bilde

3 kjappe fakta om avokado

1. En enkelt avokadofrukt består av fire gram protein.

2. Trenger du en moden avokado raskt? Legg den umodne avokadoen i en papirpose sammen med en banan. Aminosyren fra bananen vil bidra til at avokadoen modner raskere.

3. Mexico produserer mest avokado av alle land.

Nyttige fakta om avokado

Oppbevaring av avokado

Avokado modnes lett på kjøkkenbenken, men en umoden avokado har derimot lang holdbarhet om den får være i temperatur mellom 6-10 grader. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskapet, men ikke under 5 grader. Om det blir for kaldt, vil fruktkjøttet misfarges.

Avokadoens bruksområder

Avokado passer godt til meksikanske retter som taco, fajitas og enchilada, og den er også god til fisk og skalldyr. Avokadoen egner seg også godt som smørepålegg på brødskiven, eller som et kremet tilskudd i salaten.

Når er agurken i sesong?

I Norge har vi ikke klima til å dyrke avokado, men den er likevel tilgjengelig importert fra sydligere land året rundt.

Restetips

Har du avokado til overs, og lurer på hva du kan bruke den til? Her er tre forslag:

1. Smoothie

Som et mettende og godt mellommåltid kan du bruke avdokado du har til overs i en smoothie. Bland for eksempel avokado, banan, bær og melk eller plantemelk i en blender, og du har en smakfull og kremet smoothie som du enkelt kan ta med på farten.

2. Guacamole

Guacamole er det ultimate tilbehør til meksikanske retter, men det er også godt til tapas eller grillmat. Bland sammen avokado, limesaft, hakket koriander, finhakket hvitløk og tomat, og smak til med et dryss av salt og pepper.

3. Salat

Avokado er en frukt med kremet konsistens som egner seg svært godt i salater. Kutt avokado i ønskede biter, og tilsett i en frisk salat med en skvis av limesaft på toppen.

 

Oppskrifter med avokado