Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Klementin |
Klementinen er en frisk og kalorifattig sitrusfrukt som har en søt og oppfriskende smak. Klementiner brukes ofte som de er, men de er også gode både til marmelade, fruktsalater og som garnityr.
Som KIWI PLUSS-kunde får du 15% bonus på klementiner, og alt av frukt og grønt i KIWI. Godt for helsa, godt for lommeboka.
Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt |
Næringsstoff | Verdi per 100g |
Energi kcal | 45 kcal |
Fett | 0,2 g |
Karbohydrater | 9,2 g |
Kostfiber | 1,7 g |
Protein | 0,8 g |
Salt | 0 g |
1. Klementiner har et høyt innhold av kostfiber, som bidrar til en bedre fordøyelse.
2. Klementinen inneholder som regel ikke stein, men dersom du skulle tygge på en stein i klementinen så skyldes dette antageligvis krysspollinering, og at det har vært en sitronfarm eller annen type sitrusfarm i nærheten.
3. De første klementinene kom til Norge i 1963.
|
Klementiner og mandarinerDet er ikke så enkelt å skulle skille mellom klementiner og mandariner, derfor bruker mange termene om hverandre. Det er likevel enkelte kjennetegn du kan se etter for å sjekke om det er en klementin eller mandarin. Klementiner er mildere enn mandariner, som har en kraftigere aroma. Mandariner har også ofte en dypere oransjefarge og er naturlig mykere i konsistensen enn klementinene. |
Oppbevaring av klementinKlementiner kan holde seg godt kun ved å ligge på fruktfatet. De bør ellers oppbevares i kjøleskap, ved 2-4 grader. |
|
Klementinens bruksområderKlementiner kan spises som de er. Skrell av skallet og spis fruktbåtene på innsiden. Klementiner er også gode til fruktsalater, til ostefatet, som garnityr, eller i marmelade. |
|
Når er klementiner i sesong?De beste klementinene får du i sesong fra november til januar. |
Klementiner har et høyt sukkerinnhold som dyr helst ikke skal ha så mye av. Klementiner kan
gis i moderate mengder uten skall og steiner.
Har du klementiner til overs, og lurer på hva du kan bruke de til? Her er tre forslag:
Med sin søte og friske smak er klementinen en ypperlig sitrus å lage dessert av. Kombiner gjerne den friske klementinen med en mild krem-is eller sorbet.
Marmelade med klementiner egner seg godt både til ostefatet, brødskiven eller på søtt bakverk. Kjør et forsiktig oppkok på klementiner uten skall delt i biter, vann, et dryss sukker, en skvis av sitron og en vaniljestang. Tilpass smaken mot en bitrere side ved å rive litt av skallet i blandingen.
Bland klementin med cherrytomater, korianer, hakket rødløk og litt halvsalt. Lar du salsaen stå og godgjøre seg en stund, får du et desto mer smakfullt og saftig resultat.