Potet

Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Poteter

Poteten er en råvare nordmenn har spist siden 1800-tallet. Det finnes mange ulike typer av poteter, og de egner seg godt til det meste. Poteter brukes både til grillmat, julemat, lunsj, middag og i salater. Den er allsidig og mild, og du får mye produkt for pengene.

Som KIWI PLUSS-kunde får du 15% bonus på alle poteter, og alt av frukt og grønt i KIWI. Godt for helsa, godt for lommeboka

kiwi-pluss-logo.jpg Bli KIWI Pluss kunde og spar 15% på frukt & grønt

Potetens næringsinnhold

Ernæring Verdi per 100 g
Energi kcal 78 kcal
Fett 0,1 g
Karbohydrater 16,6 g
Kostfiber 2 g
Protein 1,8 g
Salt 0 g
Vitamin C 14 mg (17%*)
Kalium (K) 487 mg (24%*)

*= Andel av referanseverdi.

Bilde

3 ting du kanskje ikke visste om poteter

1. Poteten er den tredje viktigste matplanten i verden, og er sammen med korn, den mest viktige matplanten i norsk landbruk.

2. Poteter kom til Norge for omtrent 250 år siden.

3. Det meste av potetens vitaminer sitter i skallet.

Nyttige fakta om poteter

Oppbevaring av poteter

Poteter trives best i mørke omgivelser, ved 4-8 grader.

Potetens bruksområder

Poteter egner seg til ulikt bruk avhengig av sort. Poteter kan brukes til koking, i salater, gryter, råsteking, til mos, potetsalat, baking og gratinering i ovn, fritering og mye mer!

Når er poteter i sesong?

Potetens sesong avhenger noe av hvilken sort den er. Norsk potet er likevel som regel tilgjengelig gjennom hele året.

Potetsorter

 

 

Amandine

Amandinepoteter ser litt ut som mandelpoteter, med samme avlange og gule form. Amandinepotetene kommer i både små og store størrelser, men om du deler de i like store biter, kan de kokes sammen.

Amandine er fast i formen, og har en mild smak som egner seg godt til potetsalat, til saltkoking og baking i ovn.

Amandinepoteter er i sesong fra oktober til februar.

Asterix

Asterixpoteten kan brukes til alt, bortsett fra potetstappe. Poteten er ikke melen inni, derfor egner den seg best til baking, fritering og råsteking, eller i salater og gryteretter.

Asterix kokes helst med skallet på, slik at næringsstoffene rett under skallet bevares.

Asterixpoteten er i sesong fra august til april.

Beate

Beate kan lagres lenge, og er Norges mest solgte potet. Poteten er skikkelig kokefast, og egner seg godt også til råsteking, som pommes frites, i salater og gryter.

Beatepoteten er i sesong fra oktober til april.

 

 

Gulløye

Gulløye er en delikatessepotet fra Nord-Norge som spirer under selveste midnattsola. Poteten egner seg godt i stapper, gryteretter, supper og lapskaus, og den brukes ofte til tradisjonsrik mat og vilt.

Gulløye har en rik potetaroma, er melen og samtidig fast i konsistens.

Gulløyepoteten er i sesong fra september til januar.

 

Mandelpotet

Mandelpoteten er liten, helt perfekt til tradisjonelle retter som eksempelvis norsk julemat, og har en helt unik potetsmak.

Poteten kan både kokes og dampes, og det er også en god potet til å lage potetstappe av. Konsistensen er melen og smaken har en intens potetaroma.

Mandelpoteten er i sesong fra august til april.

 

Nypoteter

Nypoteter er gule i fargen, både på innsiden og utsiden. Dette er kokefaste poteter som egner seg ekstra godt til grillmat, tapasbordet, fisk eller i varme salater.

Nypoteter er i sesong fra juni til april.

Pimpernel

Pimpernelpoteten er en allsidig potet som passer til alt mulig, og den er enkel å koke. Konsistensen er lett melen, og du gjør lurt i å passe på koketiden slik at potetene ikke blir overkokt.

Pimpernelpoteten er i sesong fra september til april.

Ringerikspotet

Ringerikspoteter egner seg godt til tradisjonskost som rakefisk, pinnekjøtt og lutefisk. Smaken av poteten er av intens potetaroma, og den er både myk og melen.

Ringerikspotet er i sesong fra oktober til desember.

 

Restetips

Har du poteter til overs, og lurer på hva du kan bruke de til? Her er tre forslag:

1. Potetsalat
Potetsalat er en enkel og knallgod tilbehørsrett som enkelt kan kombineres med både frokost, lunsj og middag. Skrell potetene og la de koke i lettsaltet vann til de er nesten ferdige. Finkutt sjalottløk og vårløk, og legg i en bolle sammen med litt rømme og majones. Del potetene i passende biter, og legg i bland i bollen. Smak til med salt og pepper, og la blandingen stå kaldt til servering.

2. Pytt i panne
Pytt i panne er en norsk klassiker som egner seg svært godt til bruk av rester. Kombiner poteter, løk og kjøtt i en panne med litt olje og smør, og bruk gjerne rester av andre grønnsaker du har liggende.

3. Poteter som pålegg
Poteter du har igjen fra gårsdagens middag er gull for dagens lunsj! Smør deg en skive med godt brød, topp med smør, ost og skiver av gårsdagens kokte poteter. Smak til med frisk gressløk og nykvernet pepper.

 

Restemat oppskrifter