Hjem - Tema - Frukt & Grønt - Salat |
Sprø, saftig, nøytral og knasende god. Salat kommer i flere ulike sorter, men fellestrekket for de fleste salater er at de er utelukkende bra for deg og kan kombineres med det meste.
Bli KIWI Pluss kunde og spar 15 % på frukt & grønt |
Ernæring | Verdi per 100 g |
Energi kcal | 12 kcal |
Fett | 0,1 g |
Karbohydrater | 1,5 g |
Kostfiber | 1,1 g |
Protein | 0,8 g |
Salt | 0 g |
Vitamin K | 24 µg (32%**) |
Folat | 36 µg (18%**) |
*Tatt utgangspunkt i verdens mest brukte salat, Isbergsalat.
**= Andel av referanseverdi.
1. Navnet 'salat' kommer av det latinske ordet for salt (sal).
2. Salat blir fort dårlig av, og bør ikke oppbevares sammen med frukt som inneholder mye aminosyre, som epler og bananer.
3. Salat inneholder opp til 95 % vann.
Oppbevaring av salatSalat kan gjerne oppbevares i en lukket plastboks eller plastpose. Salaten bør ligge i en temperatur på 2-4 grader, i kjøleskapet. |
|
Salatens bruksområderSalat kan brukes som tilbehør til ulike middagsretter, til brødskiven sammen med pålegg, som blandet salat eller garnityr. |
|
Når er salat i sesong?Sesong for de ulike sortene av salat varierer, men i Norge vil du finne salater i butikk gjennom hele året. |
|
IsbergsalatIsbergsalaten er mild, saftig og sprø, og regnes som verdens mest brukte salat. Salaten egner seg ekstra godt som tilbehør til hamburger, kebab og taco, eller under pålegget i matpakken. Isbergsalaten er i sesong fra mai til oktober. |
CrispisalatMed sprø konsistens og litt søtlig, mild smak, er crispisalaten en krysning mellom isbergsalat og friséesalat. Crispisalat egner seg spesielt godt som pynt på brødmat, i blandet salat og som garnityr. Crispisalat er i sesong hele året. |
|
HjertesalatHjertesalaten har en søt-bitter smak, sprø konsistens, og ser ut som en liten romanosalat. Salaten egner seg godt på grillen, i potetsalat eller wok. De buede bladene gjør også at den kan fylles med ulike ingredienser som et tacoskjell. Hjertesalaten er i sesong fra mai til oktober. |
|
RuccolaRuccola passer godt til å piffe opp måltidet, med en karakteristisk peppersmak. Ruccola er godt egnet til wokking, eller som topping på pizza. Den kan også spises for seg selv, blandet med andre salater, eller i kombinasjon med spekemat. Ruccolasalat er i sesong fra mai til oktober. |
|
SpinatSpinat er en næringsrik salat som smaker godt alene, i smoothies, blandet med annen salat, eller som tilbehør til både kjøtt og vegetar. Norsk spinat er i sesong fra mai til oktober. |
Har du salat til overs, og lurer på hva du kan bruke den til? Her er 3 gode forslag:
1. Pastasalat
Kok opp litt fullkornspasta, tilsett fetaost, cherrytomater og rester fra salaten du har liggende. En smakfull og mettende rett som enkelt kan brukes både til lunsj og middag.
2. Pitabrød
En god måte å bruke opp salaten på, er ved å blande den inn i en annen rett. Pitabrød kan varieres etter hva slags salat du har liggende, for eksempel med kylling, tzatziki, salat og mais.
3. Smoothie
Har du noen slappe salatblader? De frister kanskje ikke så mye, men i en smoothie får salaten nytt liv. Bruk en håndfull av gårsdagens salatblader i en smoothie, blandet med frukt du har liggende, og litt juice eller vann.